Ha szeretnék egy fényképet kinyomtatni és mondjuk 7,6 x 10,2 cm-esre akarnám, és csak a pixelértékét tudom beállítani, akkor mit kell beírnom?
Nem csak a pixelt kell tudni, hiszen nem tudod hány pixel tesz ki 76mm-t. Erre van a DPI (dot per inch), ami megmutatja, hogy egy inch (2.54 cm) hány pixelből áll, ennek segítségével lehet kiszámolni, hogy hány pixelből kell állnia X cm-nek.
A nyomtatók többsége 300DPI-vel szokott dolgozni, tehát megvan a pixel, a dpi, és a méret is, csak szorozgatni kell. Ezt lehet valóban szorzós módszerrel csinálni, vagy okosabb programokban van pixel és cm osztású skála is, így bármelyiket adod meg, egyből akkorára méretezi a képet (XnView, mint ingyenes program képes erre, a Paint nem).
Ha nincs ilyen programod, vagy csak egyszeri számolgatás lenne, akkor kiszámolom helyetted:
76x102 mm 300DPI-vel nyomtatva: 898x1205 pixel, de ha aránytartóra akarod csinálni, akkor az 76,5x102 mm lenne, azaz 904x1205 pixeles.
Ha ettől kisebb méretű a kép, a nyomtatáshoz fel kell nagyítani. Minél kisebb, annál jobban fog szétesni, pixelesedni. Ha ettől nagyobb a kép, akkor összébb kell őket nyomni, amitől a kép kontrasztosabb lesz.
De aranyos vagy! Köszönöm, bár nekem ez teljesen kínai. :)
A képek egyébként 2272x1704 pixelesek és ezeket szeretném méretezni 7,6 x 10,2 cm-esre és 8,7 x 6,5 cm-esre. És kb. 1-2 MB méretűek.
Ha ezeket kiszámolod nekem, azért nagyon hálás lennék. :)
Nem lustaságból mondom, de a képeket tényleg egyszerűbb a két szám megadásával átméretezni, mint szorozgatni. Letöltöd az XnView-t, ami képszerkesztő is (lehet javítani, szűrőket rárakni), és képnézegető is egyben.
A kép/átméretezés menüben (SHIFT+S) ki kell választani a nyomtatási méretnél, hogy cm-ben adod meg, oda beírod a kép méreteit. Alatta pedig a mértékegységnél azt, hogy 300 képpont/hüvelyk. Leokézod, és át is van méretezve pont akkorára.
a 87x65 mm-es kép felbontása pedig: 709x1028 (bár ez sem aránytartó méret, 8.7x5.3 lenne az, ami 634x1028 pixelt jelent).
Azt is meg tudod csinálni, hogy ha megvannak a kívánt értékek, hogy kivágod belőlük ezt a méretet. Amikor a képet megnyitod a programban, az úgy látszik mintha egy képnézegetőben is lenne. Ha az egér bal gombját nyomva tartva elkezded húzni, egy téglalapot lehet vele csinálni. A program alsó menüsorában pedig számláló (X és Y) mutatja, hogy mekkora a téglalap mérete. Ha tudod, hogy 709x1028 pixel méretű téglalapra van szükséged, akkor addig húzod az egeret, míg egy ekkora téglalap nem sikerül. Ez szabadon mozgatható a kép bármelyik részére. A jobb klikk/körülvágás menüpontban tudod csak a lényeges részt megtartani (ha úgy lett a kép készítve, hogy vannak benne eldobható részek), a többit levágja a program.
Közben letöltöttem és rájöttem a nyitjára. :)
Nagyon köszönöm a segítséged, nem is gondolod mekkora örömöt okoztál. :D
Meg tudom csinálni a karácsonyi ajándékomat :)
Mégegyszer KÖSZI!!
Csak még annyi, hogy írtad hogy a mértékegységhez beírom a 300-at és felé pedig azt a méretet, amit szeretnék, de akkor hatalmasra kinagyítja. Ha viszont nem írom be a 300-at, akkor tényleg arányosan mutatja.
Vagy én értettem félre valamit?
A monitor felbontása általában 72 dpi-s, és ahhoz képest a 300 sokkal nagyobb, így nagyobb lesz a kép. Nyomtatásnál viszont lényeges, hogy 300 dpi legyen a képen beállítva.
De elvileg 300 dpi-re állítva a kép valójában kisebb lesz, mint amekkora az eredeti volt. Igazából nehéz egy szabadon nagyítható felületen megállapítani, hogy mégis mekkora a valós mérete majd kinyomva. Tömeges kidolgozás előtt csinálj egy próbát, mert úgyis csak élőben látszik hogy jó lett-e. Itt csak az elméletet és az ahhoz illeszkedő dolgokat lehet megnézni és beállítani, ami remélhetőleg helyes eredményt fog adni.
Rendben, akkor csinálok egy próbát majd.
Köszönöm! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!