Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Mi a hiba a programkódban?...

Mi a hiba a programkódban? (Pascal)

Figyelt kérdés

Ez csak egy egyszerű program. Amikor be akarom olvasni a fájlt egyszerűen meghibásodik. De szerintem nem azzal van a gond, mert amikor teljesen üres (0kb), akkor nem hal meg, szóval a fájl írásnál lehet a gond, de nem értem, mert nincs hiba a programkódban.

program hidas;

uses crt;

type

hidtip=record

nev:string;

tipus:string;

folyo:string;

ev:integer;

hosz:word;

end;

var

hidak:array[1..100] of hidtip;

hid:hidtip;

fajl:file of hidtip;

i,db:integer;

be:char;

begin

clrscr;

{$I-}

assign(fajl,'hid.dat');

reset(fajl);

{$I+}

if ioresult<>0 then

begin

writeln('A fajl nem talalhato. A letrehozashoz nyomjon meg egy billentyut.');

readkey;

rewrite(fajl);

write('A fajl letrehozva');

readkey;

clrscr;

end

else

begin

db:=1;

while not(eof(fajl)) do

begin

read(fajl,hidak[db]);

inc(db);

end;

i:=1;

repeat

with hidak[i] do

begin

writeln(nev);

writeln(tipus);

writeln(folyo);

writeln(ev);

writeln(hosz);

writeln(i,'. record');

end;

be:=readkey;

case be of

#77:if i<db then inc(i);

#75:if i>1 then dec(i);

end;

clrscr;

until be=#27;

end;

db:=0;

write('Nev: ');

readln(hid.nev);

while hid.nev<>'' do

begin

with hid do

begin

write('Tipus: ');

readln(tipus);

write('Folyo: ');

readln(folyo);

write('Ev: ');

readln(ev);

write('Hossz: ');

readln(hosz);

end;

inc(db);

hidak[db]:=hid;

write('Nev: ');

readln(hid.nev);

end;

close(fajl);

rewrite(fajl);

for i:=1 to db do write(fajl,hidak[db]);

end.

2011. nov. 25. 20:38
 1/6 zsomkovacs ***** válasza:
75%

1) A végén nem zárod le a fájlt. (még ez a legkisebb gond)

2) A Turbo Pascal még nem tudott record típust olvasni, írni, és rekord típusú fájlt kezelni. Nem tudom, ezt azóta megcsinálták-e, de szerintem nem.

Pontosan mi a hiba, amit kiír?

2011. nov. 25. 21:24
 2/6 A kérdező kommentje:

lezártam a fájlt, így se jó.

olvasásnál meghal és előjön az Assembler.

2011. nov. 25. 21:44
 3/6 anonim ***** válasza:

Nekem működik.(Free pascallal próbáltam)

Nekem az volt vele a gondom hogy a kódból kellett kibogarásznom hogy hogy kell használni a programot.

Turbo pascallal blockread/blockwrite eljárásokkal lehet (nem szöveges) file-t írni olvasni.

2011. nov. 25. 22:57
 4/6 A kérdező kommentje:

köszi a segítséget.

én lazarus-al írtam, free-vel működik. ezentúl dos-os programokat nem írok lazarusban.

2011. nov. 26. 00:21
 5/6 ejbenjaro ***** válasza:

A rekord típusnál ha a rekordban stringet használsz illik annak megadni a hosszát, valahogy így:

hidtip=record

nev:string[50];

tipus:string[50];

folyo:string[50];

ev:integer;

hosz:word;

end;

FreePascal és Lazarus esetében ugyanis előfordulhat, hogy nem a Turbo Pascalban általános string típust jelenti a string, hanem ansistringet, aminek a hossza bármekkora lehet, nincsen limitálva 255 karakterben. Amikor pedig egy ilyet olvasol vissza egy fájlból a programod nem tudja, hogy mekkora is pontosan egy rekord mérete és ezért lehetnek gondok. Hiszen a rekordnak többek között az a lényege, hogy a rekord típusodnak megfelelő méretű blokkokat olvasol/írsz a fájlba, amelyek mérete minden körülmények között azonos.

zsomkovacs, butaságokat ne beszéljél, a Turbo Pascal kiválóan kezeli a rekordokat, a rekord típusú fájlokkal egyetemben.

2011. nov. 26. 10:26
 6/6 anonim ***** válasza:

A "for i:=1 to db do write(fajl,hidak[db]);" nem jó, mindig az utolsó megadott rektodott rekordot fogja a file-ba írni db-szer.

for i:=1 to db do write(fajl,hidak[i]); lenne a helyes.

"A rekord típusnál ha a rekordban stringet használsz illik annak megadni a hosszát, valahogy így: "...

Igen, vagyis ha nem adod meg a hosszát akkor nem garantált hogy jól fog működni a file-ba írás/olvasás.

"én lazarus-al írtam, free-vel működik. ezentúl dos-os programokat nem írok lazarusban."

Már bocsánat de ez nem jó hozzáállás, free pascal-on sem garantált hogy minden esetben működik, más beállításokkal vagy ha vannak a kódba bizonyos fordítási direktívák. Különben a lazarus is free pascal comiler-t használ.

Egyébként nem dos-os program mert dos-on nem futna, hanem windos-os konzolos alkalmazás (console application).

"FreePascal és Lazarus esetében ugyanis előfordulhat, hogy nem a Turbo Pascalban általános string típust jelenti a string, hanem ansistringet, aminek a hossza bármekkora lehet, nincsen limitálva 255 karakterben. Amikor pedig egy ilyet olvasol vissza egy fájlból a programod nem tudja, hogy mekkora is pontosan egy rekord mérete és ezért lehetnek gondok."

Igaz hogy nincs limitálva a hossza, de az indoklás nem igaz. Nem azért nem működik mert nem tudja a rekord méretét, a rekord mérete minden esetben fix.

A string[50] belső ábrázolása 51 byte a 0. byte tárolja a string hosszát az utána lévő byte-ok a string karaktereit.

A string belső ábrázolása fordítási direktíváktól/fordítási beállításoktól függ. Free pascal esetén alapértelmezett beállítás szerint ugyan az mintha string[255]-öt írtam volna. 255-nél nem lehet hosszabb mert a 0. byte tárolja a hosszt és egy byte-on 255-nél nagyobb érték nem ábrázolható. A hosszabb string érték ábrázolásának érdekében más ábrázolási módot használ. A rekord a string értéke helyett egy pointert tárol ami rámutat arra a memóriaterület kezdőcímére ahol a string karaterei vannak.(Egy dinamikusan foglalt memóriaterület.) File-ba íráskor ezeket a pointereket írja ki, későbbi visszaolvasáskor ezeket a pointereket olvassa vissza ami akkor már érvénytelen memóriaterületre mutatnak.

2011. nov. 26. 12:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!