Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Linux-on, hogy lehet c++...

Linux-on, hogy lehet c++ nyelven programozni?

Figyelt kérdés
Most kezdtem a Linux-ot. Nem értek még hozzá...
2011. nov. 24. 18:15
 1/7 anonim ***** válasza:

A kódot megírod egy szövegszerkesztőben, de használhatsz Geany-t. Fordítás előtt .cc kiterjesztéssel mented el a forrást. gcc-vel fordítod.

Tehát a csomagok: geany és gcc.

2011. nov. 24. 19:34
 2/7 anonim ***** válasza:

1) Első lépésben írd meg a kódot egy editorban, majd mentsd el. Én olyan szerkesztőt szeretek használni, ami kiemeli a kódot, szerintem ettől áttekinthetőbb egy kód. Ehhez vagy vi-t, vagy gedit-et használok, attól függ, mennyire vagyok lusta hangulatban (persze mindenkinek más a kedvence, amit majd te is megtalálsz) :)

2) Miután elmentetted a kódot, le kell azt fordítani egy compilerrel. A linuxok alatt van beépített compiler, ez a GCC. Ennek a manualját megtalálod a neten vagy megnyitsz

valamilyen parancsértelmezőt (Pl: Alt+F2 > terminal) és beírod, az alábbi parancsot: man gcc.

Ez általában is szokott működni: man parancs, az adott parancs manuálja.

3) A GCC-nek, mint bármilyen parancsnak vannak bemeneti paraméterei, illetve kapcsolók. Ezek részletesen le vannak írva a manualban (illetve neten is találni számos leírást), de szerintem első lépésben ezekre nem nagyon lesz szükséged.

4) Írd be a parancsértelmezőbe (pl. terminal), hogy gcc -o kimenet bemenet.cpp

Ez a parancs azt fogja csinálni, hogy fogja a "bemenet.cpp" (természetesen lehet más is a neve (kiterjesztése)) nevű fájlodat és lefordítja a "kimenet" nevű binárisba. Az "-o" a kimeneti (o[utput]) kapcsoló és a hozzá tartozó paraméter a "kimenet".

5) Arra persze vigyázz, hogy mint minden lefordított C++-bináris, csak az adott architektúrán működik. Tehát pl. ha átviszed Windowsra, vagy 64-bites op. rendszerről 32-bitesre, akkor tuti nem fog menni.

Sok sikert!

2011. nov. 24. 19:36
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm!!! :D :D :D
2011. nov. 24. 19:39
 4/7 A kérdező kommentje:

Várj...

Újra néztem és amint beírom a bemenetet és kimenetet, az jön ki, hogy : bash: !.cpp:event not found

(például így is: gcc -o akarmi akarmi.cpp)

2011. nov. 24. 19:53
 5/7 Mugen ***** válasza:

Sziasztok!

Én ritkán szoktam ubuntu alatt fordítani, ám mindenhol azt olvasom, hogy mindenki gcc-t használ. Miért nem g++, amikor c++ a forrásfájlunk? Mi az amit nem jól tudok?

2011. nov. 25. 12:01
 6/7 anonim ***** válasza:

Eredetileg Gnu C Compiler, vagyis C fordító, de felokosították, hogy a C++-t is tudja fordítani.

Kérdező, nézd meg a man-t a különféle kapcsolatokról. Milyen könyvtárakat include-oltál? Azokat is jelezni kell.

2011. nov. 25. 19:41
 7/7 A kérdező kommentje:
Pl.: <iostream>
2011. nov. 26. 08:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!