Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Hogyan számolom ki adószámból...

Hogyan számolom ki adószámból a születési dátumot? Linux, shell script

Figyelt kérdés

Hali!

Egy kérdéssel fordulok hozzátok. Linuxon kellene egy programot írni, amely kiszámítja az adóazonosító jeledből a születési dátumodat és vissza. Az adat bekéréséig vagyok meg. Valaki tud nekem segíteni a megírásában? 1000 köszönet érte.

2011. nov. 18. 10:45
 1/5 anonim ***** válasza:

Milyen módon van az adószámba kódolva a születési dátum?

Használd a 'bc' programot a terminálban való számolgatásokhoz. A használati útmutatót a 'man bc' parancsal jelenítheted meg.

# Nagyjából így használható a 'bc' shell szkriptekben

# pipe segítségével:

valami=$(echo "3*2" | bc -l)

# és így íratható ki az eredmény

echo $valami

2011. nov. 18. 11:15
 2/5 A kérdező kommentje:

* az 1. számjegy konstans 8-as szám, mely az adóalany magánszemély voltára utal,

* a 2–6. számjegyek a személy születési időpontja és az 1867. január 1. között eltelt napok száma (vagyis 1900. január 1.-jétől a születési időpontig eltelt napok száma + 12 051),

* a 7–9. számjegyek az azonos napon születettek megkülönböztetésére szolgáló véletlenszerűen képzett sorszám,

* a 10. számjegy az 1–9. számjegyek felhasználásával matematikai módszerekkel képzett ellenőrző szám.

2011. nov. 18. 11:21
 3/5 A kérdező kommentje:

Igazából ezekből csak az első két szempont az érdekes, h hogyan tudom megoldani a számolást.

Köszönöm a segítséged!

2011. nov. 18. 11:26
 4/5 anonim ***** válasza:
Én meg köszönöm a leírást!
2011. nov. 18. 11:43
 5/5 anonim ***** válasza:

$echo 7398491823 | sed 's/[0-9]\([0-9][0-9][0-9][0-9]\)[0-9]*/\1/'

3984

Az echo betolja a sed bemenetére a 7398491823 számot, a sed meg kiszedi belőle a 2-5 számjegyeket. A sedről itt tudsz olvasni (rém bonyolultnak látszó, de rém egyszerű és rendkívül hasznos program):

[link]

2011. nov. 19. 22:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!