Geany nevű fordítót használok Ubuntu alatt. Ez egy univerzális fordító. De ha Pascal-ba akarom fordítani akkor kiad egy hibaüzenetet a fordító konzolán. Miért írja ezt ki?
fpc "xyz.pas" (/home könyvtárban)
Fordítás sikertelen.
/bin/sh: fpc: not found
Sajnos így lefuttatni se engedi a programot amit alkottam
Óóóó hát én abban a tudatban éltem hogy ez ilyen spéci cucc ilyen kis mérettel ~.~
Lazarus IDE megfelel? Csak mert a szoftverközpont nemigen talál mást rá.
Szerintem ezerszer jobban jársz vele. Mellesleg benne van a Free Pascal, tehát külön is használható lenne, de a Lazarus lényege, hogy rendes, ablakban futó alkalmazásokat is tudsz írni, kész objektumok közül válogatva. Magyarán, egy Delphihez hasonló visual pascalt csinál a FP-ból. Mindenképpen próbáld ki. Ha jobban kedveled a konzolos progikat, és elég csak a Free Pascal,
de gondolom, az Ubuntunak is van valami FTP-je, ahonnan arra való formában le lehet tölteni, vagy az apt-get meg tudja szerezni. Bocs, de erről nem tudok bővebbet, mikor egyszer kellett, valaki megmondta, mit írjak be, oszt' működött. Az Ubuntu közösségben fix, hogy segítenek.
Ha minden igaz, a Lazarus leszedi az fpc-t is, de ha csak az fpc kell:
sudo apt-get install fpc
sudo apt-get install fpc
Nem kell bonyolítani, így használhatod továbbra is a Geany-t.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!