Quick Basic forráskód! (Fraktál kirajzolása, no lineáris algebra) hogyan fejleszthetnénk rajta? Illetve másikat?
Itt egy forráskód:
Ez ha lefut, kapunk egy gyönyörű fraktált. Egy darabig kicsinyedik a széle..
SCREEN 12
FOR m = 1 TO 640
FOR n = 1 TO 480
p = (m - 320) / 140
q = (n - 240) / 140
x = 0
y = 0
FOR i = 1 TO 90
u = x * x - y * y + p
v = 2 * x * y + q
IF u * u + v * v > 4 THEN GOTO E
x = u
y = v
NEXT i
PSET (m, n), 1
E:
NEXT n
NEXT m
Mit javasolnátok, szebb illetve nagyobb és más(abb) fraktál készítéséhez?
Esetleg van valakinek valamilyen algoritmusa hozzá?
Bármit szívesen fogadok.
Koordináta-transzformációval egy gyönyörű forgatás van tervben, ha valakit érdekel, kicsit fraktálosan felturbózva.. :D
Köszönöm.
Sierpinsky-háromszög:
Legegyszerűbben a Pascal-háromszög alapján lehet kirajzolni. Futtatsz egy ciklust y=0-tól akármeddig. Ezen belül egy ciklust x=0-tól y-ig. Ennek a pontnak a koordinátái kirajzoláskor (s-nek jelölve a képernyő szélességének felét):
(s+(-y+2*x); y)
Egy pontot akkor színezel be, ha ott x!/(y!*(x-y)!) páratlan. Javaslom, hogy a faktoriálisokat ne számítsd ki, mert nagyon gyorsan túllépik a számok felső korlátját. Mivel csak arra van szükséged, páros-e ez a szám, elég, ha megszámolod a 2-es prímtényezőke a számlálóban és a nevezőben. Ha ez a számlálóban és a nevezőben egyenlő (most a nevezőben nem lehet több), akkor a szám páratlan.
Ha kell még segítség, írj, akár az e-mailemre is.
Az előbb hibásan írtam a képletet. Helyesen:
y!/(x!*(y-x)!)
Ez nagyon jó ötlet! :)
Köszönöm szépen.
De milyen prímtényezőkre.. ? :) Azt sose értettem, és most se értem, hogy mire gondolsz. :D
Azt kérlek magyarázd el még egyszer! :)
Egyszerűbben megfogalmazva: keresd meg, melyik az a legnagyobb n egész, amelyre 2^n osztja a számodat.
Tehát mondjuk az x! 2-es tényezőinek a számát a következőképpen határozhatod meg:
p=0;
ciklus i=1-től x-ig
q=i;
ciklus amíg (q MOD 2=0)
p=p+1;
q=q/2;
ciklus vége
ciklus vége
Ezután p lesz az x!-ban található 2-es tényezők száma.
A nevezőnél még célszerű felhasználni, hogy ha van két számunk, a és b, ezekben n és m 2-es tényező van, akkor az a*b számban a 2-es tényezők száma n+m.
Valóban, nagyon ügyes ez a gondolatmenet!
Köszönöm szépen a segítséget, így már össze tudom rakni! :)
Pár nap lesz a munka miatt, de megoldom. ^^
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!