Hogy csináljak pascalban grafikus programot?
Az a feladatom, hogy egy virtuális mobiltelefont csináljak pascal nyelven, de egyelőre nem tudom hogy kezdjek hozzá. Félreérés ne essék, nem azt akarom hogy megcsináljátok, csak támpontokat szeretnék kérni.
A telefon a következő gombokat tartalmazza, illetve működjön:
o Számbillentyűzet
o On/Off gomb
o Törlés
o Ok/Mégsem
o Navigáció a menüben
A számbillentyűzet, természetesen betűként is működjön, amennyiben SMS-t vagy telefonkönyveli szöveget
írunk
Telefonszám beírás és híváskezdeményezés (természetesen csak virtuálisan)
SMS küldés, jelenítse meg mennyi karakter van vissza az aktuális SMS-ből (1 db SMS 160 karakter lehet,
ha több akkor már második SMS, ekkor jelezni kell hányadik SMS-nél tartunk)
Telefonkönyv használata
A telefonkönyvben tárolt adatok egy fájlban legyenek tárolva.
Három soros kijelző
A gombokra a kurzormozgató-billentyűkkel lehessen menni, kiválasztás az Enter billentyűvel, valamint
közvetlenül az adott gomb lenyomásával.
Hát már marha rég folalkoztam vele és sosem voltam igazán profi belőle, de szerintem feltételekkel..
Amúgy meg a legjobb ha csínálsz egy tervet papíron, és bele írod hogy mihez milyen eljárás kell.
Aztán strukturálod, és megírod.
Szóval elbb "rajzold" le a programot amit meg akarsz írni.
off Ez tényleg nem semmi feladat, hol kaptok ilyet?
Az alapok gondolom megvannak, ha kell magyarázat kérdezz bátran.
Egy képernyő-rajzolással kezdeném a feladatot (karakteres módban), valahol az alsó sarokban. gotoxy-os ugrálással. Az aktuális gombot mondjuk pirosra festve (readkey-es mozgatás).
A továbbiak erre épülnek rá, a feladat nagy szabadságot ad a kidolgozáshoz.
Ezt karakteresen is meg lehet "rajzolni".
pl.:
╔════════╗
║12345678║
║12345678║
║12345678║
╠════════╣ ╗╝Żż┐└┴┬├ ┼ ─
║ 4 5 6 ║
║ ┼─┼─┼ ║
║ 7 8 9 ║
╚════════╝.. el tudod képzelni milyen lenne... :-D
én már meguntam
Amúgy meg ott van hozzá a graph unit... ha mégis úgy akarod.
De meg lehet szépen is rajzolni.
Sőt! Lefényképezed a telefonodat és átrakod a képet 256 színű .bmp-be és jól megvágod/nagyítod a képeket
És lesz tök jó telefonod és szép menüd is.
kell egy mi van éppen lenyomva -gomb
egy kurzor mutató
egy milyen menüben vagyok hol
egy valami, amibe a szöveget írod (SMS-t, telefonkönyv akármit, stb...)
mellette még 2 változó, ami kiírja hány karakter van vissza az SMS-ből és hanyadiknál tart
mármint ez néhány fontosabb változó volt...
és külön függvénybe, vagy file-ba, vagy akármibe... szóval külön írnám meg a grafikai részt, külön a karakterek/adatok beviteli részt és külön a telefonszámokfilebamentését. Esetleg a menüt is külön. Így minden bővíthető utólag is, jobbat átlátható és jobban látod, ha valami error van.
én az összes menühöz külön írnék függvényt, ami tartalmazza az ikonját is a menünek, meg egyebeket. Még akkor is, ha nincs abban az aktuális (alsóbb) menüben semmi sem. Így később tovább fejleszthető.
Később még modemre is írhatsz valami driver-t (((vagy skype-hoz, de az már durvább))), ha van modemed...
És igazából is tudnál vele telefonálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!