Hogyan is van a csere logikája a Pascalban?
Vab egy harom darab erteket tarolo tombunk es azoknak a kiirast szeretnenk megcserelni,akkor letrehozunk egy temp valtozot...hogy ezt megtudjuk cserelni....
temp:=t[3];
t[2]:=t[2];
t[1]:=temp;
c b a - igy ezt fogja kiirni.....hogyan megy vegbe a csere?
ezt akar tobb betuvel is megtudnank csinalni akkor is csak egy idejglenes valtozot kene letrehozni?
Ez így nem tűnik túl jónak.
Egyrészt a 2. sorban a 2. elemet a 2. elem helyére teszed, de minek, a temp változóban a 3. elemed van, azt meg az első helyre teszed, így nem is kéne ideiglenes változó, ezt közvetlen is meg tudnád tenni. Cserélni általában 2 értéket szoktunk, ha többet kell, akkor ciklussal cserélgeted, pl.
temp:=tomb[2];
tomb[2]:=tomb[1];
tomb[1]:=temp;
Nem néztem végig a videót, de megkerestem a cserét, te rosszul másoltad ide be... Így volt:
temp:=t[1];
t[1]:=t[3];
t[3]:=t[1];
Szerintem a logikája elég nyilvánvaló, először egy ideiglenes változóba beteszed a tömb 1. elemét, majd az 1. elem helyére beteszed a 3.-at, majd a 3. helyére beteszed az ideiglenes változót (ami ugye az 1. elem értékét tartalmazza)
fuuu tenyleg rosszul masoltam bocsi erte
mar ertem....a harom elem kozul a kozepsovel nem kell torodni,mert az amugy is kozeppen van es nem valtozik a sorrendje.
Szoval akkor az efajta csere csak akkor ervenyes ha harom elemet akarunk megcserelni (sorrendjet) vagy mukodik tobb elemmel is? akkor pedig mennyi ideiglenes valtozot kell letrehozni?
Cserélni szinte mindig 2 elemet szoktunk, a videóban is azt tette, megcserélte az 1. és a 3. elemet, tehát ő is kettőt cserélt.
Ha több elemet szeretnénk cserélni, akkor ciklusba rakjuk, nem szoktunk csak úgy elemeket cserélgetni.
Ha mégis előfordul, akkor is csak 1 db ideiglenes változóra van szükség, pl. a 3 elemű tömb minden elemét kicseréljük. (először megcserélünk kettőt, majd megint cserélünk...).
Minden a feladattól függ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!