Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Mi a baj a free pascalommal?

Mi a baj a free pascalommal?

Figyelt kérdés

Akármilyen parancsot beírok nem tudja lefordítani.

Azt írja, hogy failed compile.

Fatal: Can't find unit System used by program.

Pedig, amit írtam biztos jó. Még a leg butább utasításokat se fordítja le.

2010. dec. 15. 09:26
 1/10 anonim ***** válasza:
40%

írd le, hogy mit írtál be a FP-be

amúgy így látatlanba az lehet a probléma, hogy nincs benne a uses crt; rész a programban

2010. dec. 15. 09:38
 2/10 ejbenjaro ***** válasza:
100%

Az FP IDE-t használod a programíráshoz? Be kellene állítani a unitok könyvtárának az elérhetőségét benne. Illetve az fpc.cfg fájlban is megteheted ezt.

"HAT válasza:

írd le, hogy mit írtál be a FP-be

amúgy így látatlanba az lehet a probléma, hogy nincs benne a uses crt; rész a programban"

Kedves HAT, legalább butaságokat ne írjál... A uses crt csak és kizárólag akkor kell a programba, ha valamit használsz a crt unitból (tipikusan a képernyőtörlés (clrscr), amit ezen a szinten előfordul, amiatt szokták beletenni). Egyébként nem kell bele. De a hibaüzenetből is kiválóan látszik, hogy a System unitot hiányolja a fordító, ami egy olyan unit, ami automatikusan minden pascal programhoz hozzákapcsolódik, nem kell a uses után feltüntetni.

2010. dec. 15. 15:39
 3/10 A kérdező kommentje:

és hol állíthatom be unitok a könyvtárának az elérhetőségét

bocs, de elég kezdő vagyok

2010. dec. 16. 09:10
 4/10 ejbenjaro ***** válasza:

A Free Pascal IDE-ben az Options menüpont Directories menüpontja alatt a Unit fülön tudod belőni. Mellékelek egy képet is.

[link]

Nálad eltérő lehet az útvonal, attól függően, hogy hova telepítetted a Free Pascalt.

A legegyszerűbb akkor lesz a dolgod, ha letöltöd a legfrissebb verziót és újratelepíted. Ekkor mindent beállít magának és működni fog. Előtte persze nem árt leszedni a régit ;).

2010. dec. 16. 12:38
 5/10 A kérdező kommentje:

OK kössz nekem free pascal 2.2.4-om van.

a legúljabb a 2.4.0-ás?

2010. dec. 16. 13:06
 6/10 ejbenjaro ***** válasza:

Nem, a legújabb a 2.4.2-es. Letölteni az alábbi linkről tudod:

[link]

2010. dec. 16. 13:30
 7/10 A kérdező kommentje:

Ó kössz ez működik.

Még egy kérdés:

A számokat miért nem érti?

program Pelda02b;

begin

write(2+8);

end.

Ez nem futott le, és az olyan programok, amikbe számokat rakok és nem teszem aposztrófok közé, azt nem tudja lefuttatni. Itt is be kell állítani valamit?

2010. dec. 16. 13:40
 8/10 ejbenjaro ***** válasza:

Nincsen azzal a számos példával semmi baj, nálam hiba nélkül kiírja az összeadás eredményét. Esetleg itt is beiktathatsz a program végére egy readln;-t és akkor nem zárja be az ablakot amint a program lefutott.

Valahogy így:

program Pelda02b;

begin

write(2+8);

readln;

end.

2010. dec. 16. 18:59
 9/10 A kérdező kommentje:

Igen megy csak valami mást b*sztam el.

Kösz a segítséget!

2010. dec. 17. 08:26
 10/10 anonim ***** válasza:

Azt javaslom neked hogy minden programodat úgy kezd hogy ezt begépeled:

program progneve;

uses crt;

Begin

//itt programozol

ReadLn;

End.

2010. dec. 22. 22:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!