A php programozási nyelvet mire használják?
Elsődlegesen webfejlesztésre.
Általánosságban lehet másra is. Úgy 15 éve egy kis webes cégnél dolgoztam, ahol előjött egy egyszerű szövegfeldolgozásos feladat. A cégnél - talán az egyik designer kivételével - mindenki ismerte a PHP-t, így ebben oldottam meg, hogy más is hozzá tudjon nyúlni szükség esetére. Akkoriban Perlt használtak ilyen célra, de azt alig ismertem - rajtam kívül meg senki más. Szóval kb. általános scriptnyelvnek is jó választás lehet (mostanában már Pythont használnék erre).
Tegnap 22:07-es vagyok. Az "érdemes-e" részre nem írtam választ, csak a címbelire.
Attól függ.
Webfejlesztésre (szerver oldalra) rendben van. De van több más irány is, amit szerintem érdemesebb:
Python: Ott a Django meg a Flask, és ez a legkönnyebben tanulható nyelv, ráadásul nagyon sok helyen hasznos, nem csak weben.
Javascript: Node.js (express frameworkkel) ugyanerre használható, és frontenden is hasznos a JS tudás. (Egy kis Typescriptet még talán érdemes mellé tanulni.) Angularral vagy Reacttel/Vue-val elég jó full stackre - már ha webfejlesztés a cél. Ha van Node-os futtatókörnyezet, technikai értelemben alkalmas egyéb scriptelésre, de van jobb. Weben túl korlátozottan használható.
Java: Elég széles körben használt nyelv, és pl. Springgel nagy rendszereket is össze lehet benne hozni. Kisebb weblapokhoz nem használnám, de nagyokhoz van értelme. Weben túl is van értelme.
Persze a PHP-nek is van létjogosultsága, a Facebooknál - mint nyelvet, de eléggé átírva - még mindig használják, és több híres project készült ebben (Wordpress talán a legismertebb). Kisebb oldalakhoz még mindig elég jó. Ha webes fejlesztéssel akarnék foglalkozni, és mondjuk a JS meg a Python már megy, vetnék erre is egy pillantást.
Főleg webfejlesztésnél használják, viszont mára az új fejlesztések más alapnyelvet használnak.
Ha webfejlesztéssel akarsz foglalkozni akkor biztosan modernebb nyelvet és keretrendszert választanék
Webalkalmazások fejlesztésére alkalmas.
Érdemes e? Talán... el lehet vele lenni, a céljaidtól függ. Mindenesetre aki komoly karriert szeretne futni, annak nem javaslom.
Én is dolgoztam vele 10 éven át, de ma már nincs az az isten aki rá kényszeríthetne.
A problémáim ami miatt végül szakítottam a PHP-val:
-Nincs kellően standardizálva,
-Composer által betöltött könyvtárak sokasága,
-Abban felesleges fájlok tízezrei,
-Névterek amiről a jóisten sem tudja eldönteni mi a szerepe,
-Túlbonyolított kódrészletek,
-Az adott kódnak nincs egyértelmű felelősségi köre, mindent tudni akar az egyszerűsítés nevében, majd az Ügyfél azonnal kér egy olyan dolgot, amivel borítja az egészet, mert a delikvens nem tud bele nyúlni.
Oké, nem kell feltalálni a kereket X.re is, de sok fejlesztő azt nem érti meg hogy éppen a túl egyszerűsítéssel bonyolítja túl az egészet, vagy azzal hogy minél erőltetettebben Java-hoz hasonlító kódot akar írni, mert az most trendi. Na persze mindezt olyan "hiper menőn" nevezik el, ilyen-olyan provider meg factory, aztán a jó isten se tud bele nyúlni, ha éppen szükséges :D
konkrét példa:
Miért jobb az alábbi kód egy egyszerű echo "Working"; helyett?
Use XyCompany\Http\Response;
...
$response = new Response();
$response->setMode(\XyCompany\Config\System::RESPONSE_MODE_TEXT_HTML);
$response->renderString("Working");
Na ez kicsit hosszú lett, de talán így érthető miért nem javaslom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!