Üdv . Most kezdtem programozást és kellene segítség. Irj programot mely addig olvas be egesz számokat amíg azok kisebbek mint 10 (de nem sorban- gondolom én), és utána összeadja és kiírja összegüket. Csak egyszerű ciklusokat használhatsz. Hogyan?
Oszd le a feladatot kisebb egysegekre!
- Olvass be szamokat:
- Honnan? Velhetoleg a standard inputrol. Ird meg, hogy egyetlen inputot beolvass, es tarold.
- 0..N kozt kell. Oke, akkor kicsit at kell alakitani a kodot, hogy ne egyszer fusson le, hanem addig, amig a feltetel nem teljesul (nevezetesen, hogy N==10)
- a beolvasott szamokat taroltad valamilyen adatstrukturaban. Most vedd elo ezt a struktruat, deklaralj egy valtozot ami az osszeg, alapbol 0 ertekkel es add hozza a szamokat.
- vegul irasd ki ezt a szamot.
"(nevezetesen, hogy N==10)"
Akarod mondani N < 10
Van egy nagyon jo oldal, ahol a pyhton kodot lepesrol lepesre latod, hogy fut le a programod, nekem annak idejen eleg sokat segitett. Megirtam neked a programot, mert emlekeszem, amikor en keztem, mennyire raparaztam, hogy fogalmam sincs, hogy kezdjek hozza.
Ez egy pelda, eleg primitiv modon, de arra, hogy megertsd, talan jo lesz.
C a nyelv, ott nem sok struktúra van, de ha alapból összeadod a számokat, amik kisebbek, mint 10, akkor nem kell őket tárolni.
C-ben a scanf-et szokták bevitelre használni, printf a kiírás, ciklusok, változók gondolom megvannak
Sejtem, hogy ELTE IK, es struktura alatt nem structot ertettem, hanem adattipusokat (tomb, int, float, set, bla) de nem akartam befolyasolni, hogy ez tomb, vagy mas legyen.
Azert is pythonban irtam meg, mert nem egeszen ugyanaz a szintax, mint a C, (pl itt az in rangebe nem n-1 a feltetel) viszont magyarazatnak jo, es ha ez alapjan at tudja irni C-re (C++ra) a kodot, akkor eleg jo lecke.
using System;
class Program
{
static void Main()
{
int osszeg = 0;
while (true)
{
Console.Write("Kérem adjon meg egy egész számot: ");
int szam = Convert.ToInt32(Console.ReadLine());
if (szam < 10)
{
osszeg += szam;
}
else
{
break;
}
}
Console.WriteLine($"A beolvasott számok összege: {osszeg}");
}
}
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!