Érettségivel mennyi esély van elhelyezkedni Frontend fejlesztőként?
Azért ez így ebben a formában kicsit gáz, hogy érettségivel máris frontend fejlesztő akarsz lenni. Pont ezért látom azt, hogy Profession-ön meghirdetnek egy ilyesmi állást, aztán úgy ugranak rá a "pályakezdők", meg az "egyéb" beosztású jelentkezők, mint tigris a gazellára.
Aki meg medior mondjuk, annak kvázi versenyezni kell 50-60 pályakezdővel, hogy megkapjon egy állást, ha mondjuk váltani akar. A medior már feltud mutatni valamennyi tapasztalatot, meg elvégzett valamilyen képzést vagy többet is.
Aztán telik az idő, míg a cégek húzzák halasszák az egész folyamatot a rengeteg jelentkező miatt, addig a medior tudása is kopik (persze nem látványosan drasztikusan, de azért 1-2 hónap kiesés a szakmából azért picit már érezhető).
Én amikor junior voltam, már eleve elvégeztem 2 bootcampet is + egy Szoftverfejlesztői OKJ-t, és csak azután indultam keresni állást. A képzéseken meg maximális lelkiismerettel tanultam, szorgalmasan csináltam mindent, amit kellett. Nem csak a lábamat lógattam.
Sajnos most a "juniorok" (legtöbbször az alattiak) futószalagon vannak gyártva, ami nem a legszerencsésebb szerintem. Most már medior állást sem olyan nagyon könnyű találni (juniorból meg nagyon kevés van), 80-90%-ban seniorokat keresnek mindenhová, és a home office is sajnos visszaesőben van, helyette nagyon sok helyen már a hibrid munkavégzést várják el.
Ha a tendencia így megy (de remélem azért nem), akkor tényleg az AI elveszi a munkánkat, mert egyre kevesebb olyan ember kell, aki nem senior, a juniorokból meg egyre több van. Ez nem igazán szép jövőképet vetít elénk.
"Én amikor junior voltam, már eleve elvégeztem 2 bootcampet is + egy Szoftverfejlesztői OKJ-t"
Azért te sem tetted túl magasra a lécet 3 értéktelen képzéssel a hátad mögött, nem csodálom hogy mediorként versenyezned kell a juniorokkal egy pozícióért. Ha lehúzol 2-3 évet egy nívósabb multinál (ahová egyetemi végzettség nélkül fel sem vesznek junior pozira) akkor a fejvadászok kezdenek el téged keresni különböző ajánlatokkal linkedinen és nem kell senkivel versenyezned. Ezt tapasztalatból írom, a válság alatt is folyamatosan kaptam a felkereséseket csak mondjuk a korábbi heti 10-15 helyett átlagosan heti 7-8 talált be, azóta egyébként szerintem lábalunk ki a válságból mert ismét 10+.
" a home office is sajnos visszaesőben van, helyette nagyon sok helyen már a hibrid munkavégzést várják el"
Ettől ne riadj vissza, sok helyen a hybrid munkavégzés csupán annyit jelent hogy ha akarod akkor dolgozhatsz a HQ-ból vagy ha akarod akkor teljesen otthonról. Szerintem a legtöbb hybrid helyen ugyanúgy alku tárgya akárcsak a bérezés. Én egy olyan helyen dolgozom jelenleg ahol 3 nap on-site és 2 nap home office lett volna az elvárás de már az interjún megbeszéltem hogy én 100% HO-ból szeretnék dolgozni mert ezt szoktam meg és azt mondták semmi akadálya. A szerződésem mellett kötöttem egy távmunkaszerződést és kész.
Szerintem a legtöbb hybrid helyen rugalmasak ilyen téren. Akik begyepesedettek azok várják el hogy heti 5 nap járj be ahol viszont ilyen 2-3 nap bejárkálás szerintem teljesen tetszőleges hogy bemész-e az irodába vagy otthonról csinálod...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!