Szeretnék csinálni egy videójátékot, az ötlet már meg van, hogyan kezdjek neki?
"ezért nem tudom ebben mennyi az igazság."
Semennyi.
" Örülök, hogy azért voltak akik nem néztek egyből naív kis idiótának "
Te vagy kb. a négyszázhetvenhatodik emberke aki játékötletet kivánna megvalósítani érdemi tudás, a körülmények behatóbb ismerete nélkül. Ne sértődj meg, ha nem vesznek komolyan.
"Ne sértődj meg, ha nem vesznek komolyan."
Ja lehet kicsit félreérthetően fogalmaztam, egyáltalán nem sértődtem meg :D
A kérdést meg direkt tettem fel úgy mint akinek lövése sincs semmiről, hasonló válaszokat vártam mint amik végül jöttek, sőt még durvábbakra is számítottam, de ahhoz képes egész visszafogott volt mindenki :D
Amikor én programozni kezdtem - '90-es évek vége - minden második programozni vágyó ember arról ábrándozott, hogy majd oprendszert ír. Ebben az évtizedben meg mindenki játékot akar írni. Ez van. :-) Semmi gond nincs ezzel, és akik most bőszen, habzó szájjal itt köpködnek feléd, 90%, hogy őket is anno elragadta valamelyik hóbort. Csak most hevesen tagadják, mert már ciki, hogy '97-ben a Hello World, meg a számkitalálós játék után oprendszert akartak írni BASICben. :D
A "hagyományos" programozás egyébként nem hiszem, hogy a közeljövőben el fog tűnni, sőt...
De az tény, hogy sok helyen kiválthatják egyszerűbben használható technikák. Ahogy a weboldalak egy része is már CMS alapú, és ha mondjuk egy fórummotor kell, 99%, hogy az ember nem kezdi el nulláról megírni natív PHP-ban. Ettől még nem tűnik el a klasszikus webprogramozás, csak bizonyos területeit átveszik más technikák. Ugyanez igaz a játékfejlesztésre is. 30 éve még aki el akart érni valamit, az assemblyben írta legalább a főbb rutinokat. Most ezt átvették a magasabb szintű nyelvek. De a klasszikus programozás egyáltalán nem tűnt el. Viszont egy jelentős részt kiszakítottak belőle a különböző játékmotorok. (Unity, Unreal, Godot, stb.) Ahol ugyanúgy programozni kell, csak nem neked kell a 3D-s megjelenítéssel és számításokkal foglalkozni. (Meg a 2D-vel sem.) Meg persze van egy réteg, főleg hobbi-fejlesztők körében, akik a már említett speciálisabb eszközöket használják. RPG Maker, a különböző "game maker" cuccok, stb. Ezeknél sokszor megoldható, hogy ne kelljen kódolni, hanem valamilyenb blokkprogramozási technikával lehessen összekattintgatni a mechanikáját. Egész biztos, hogy az AAA játékokat nem ilyennel fogják készíteni, de egy hobbifejlesztőnek szerintem egész jól ezek a szoftverek.
Ha érdekelnek ezek a dolgok, én tudom javasolni ezt a könyvet: [link]
Mondjuk rohadtul nem olcsó...
És azt azért szögezzük le, hogy mondjuk egy GTA5-szintű játékot nem fog egy ember elkészíteni. De mondjuk egy CS:GO-t sem. Mondjuk egy Pac-Man-szerű játék, vagy egy Super Mario Bros.-hoz hasonló platformer, vagy valami szöveges kalandjáték reaálisabb cél lenne elsőre.
Nem tudom, milyej játékot képzeltél el elsőre, de ha mondjuk a szerepjátékok érdekelnek, az RPG Maker (fizetős), vagy a Solarus (ingyenes) jó eszköz lehet próbálkozni ezekkel.
Vagy tehetsz egy próbát a GDeveloppal, 2D-s platformerekhez tökéletes.
Utána pedig tehetsz egy próbát valamelyik 3D-s motorral.
Mindegyikhez Youtube-on van jópár tutorial, amin el lehet indulni.
Gdevelop és construct 3 lesz a te eszközöd nézz utánuk.
Grafikai elemek előállítása nehezebb dió lesz ha nem tudsz rajzolni.
"Csak most hevesen tagadják, mert már ciki, hogy '97-ben a Hello World, meg a számkitalálós játék után oprendszert akartak írni BASICben."
Na, én pont megéltem ezt a korszakot és tudom jól, hogy elég sokan írtak is oprendszert. Én is köztük voltam, igaz, sokkal soványabb rendszert alkottam a többségnél, de alkottam és nem basicben, hanem C-ben.
Ami ma akadály, legalábbis a kérdező előtt, az ugyanaz, amiért az emberkék leszoktak az oprendszer írásról. A mai rendszerek ugyanis egyszerűen utolérhetetlenek. Túl összetettek lettek ahhoz, hogy három-négy ember lefejlesszen a maiakkal versenyképes alternatívát.
Ezért szállt ki már sok-sok éve egy magyar származású fejlesztő is ebből a versenyből, akit Szelenyei Robertnek (Austria) hívnak. Ő a SKY OS megalkotója volt.
Egyébként, én nem azért álltam bele, hogy a windowssal vagy a linux-szal konkurráljak, hanem azért, mert érdekelt. EGyébként, ez volt életem legtanulságosabb, szellemileg legkifizetődőbb projektje, amibe fektetett idő azóta anyagilag is busásan megtérült.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!