Android programozással szeretnék ismerkedni mire számítsak?
Nem akarlak elkeseríteni, sem eltántorítani, de a natív Android fejlesztés szerintem a létező legrosszabb, legnehezebb, legproblémásabb az összes többi platformra való fejlesztéssel összehasonlítva. Nagyon, nagyon sok kitartás és türelem kell hozzá. Ha gyorsan akarsz haladni, akkor Kotlinnal és Jetpackkal csináld, és csak a szükséges mértékig menj bele a régi, View-alapú megközelítésbe.
Illetve az sem baj, ha idővel majd megismerkedsz a Darttal és a Flutterrel, szerintem ez egy viszonylag jól sikerült keretrendszer, gyorsan lehet vele látványos eredményeket elérni.
Leginkább arra számíts, hogy az Android architektúrája egy katasztrófa. Az legyen a fejedben, hogy egy Android app egymáshoz lazán kapcsolódó, önálló programnak tekinthető képernyők (ún. activity-k) halmaza.
Maga a Kotlin nem rossz nyelv, bár van pár dolog, amitől feláll a szőr a hátamon tőle, de ez sok szempontból megszokás kérdése.
Viszont ami még fontosabb: a Kotlin is követi azt a trendet, hogy megpróbálja a null-okat (sehova sem mutató mutatók) nyelvi szinten lekezeltetni a programozóval. (A Swift és az új C# speci is ilyen) Az ötlet elsőre jónak tűnik, de sajnos a gyakorlatban nem sokat ér. Épp a héten javítottam egy Swift kódot, ahol éppen ez fedett el egy hibát, és okozott crash-t a null safety ellenére. Szerencsésebbnek tartom, ha előbb megtanulsz magabiztosan bánni a referenciatípusokkal, így a null-okkal is, és utána kezdesz neki olyan környzetben programozni, ami nyelvi szinten próbálja meg kezeltetni veled.
Vagyis én azt javaslom, hogy a Kotlin előtt, ha még nem tetted, akkor szenvedj egy kicsit a JAVA-val. Szerencsére az Android Studio át tud konvertálni JAVA kódot Kotlin-ra, ami sokat segít majd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!