Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Merre tovább (karrier)?

Merre tovább (karrier)?

Figyelt kérdés

Jelenleg 4 éves tapasztalatom van. 2 év C++ és 2 év webes backend fejlesztés (nodejs, ts és egyéb nyalánkságok) ugyanannál a cégnél. Most oda jutottam, hogy váltanom kellene, de nem tudom melyik irányba.

A C++ világában sokkal nagyobb biztonságban érzem magam, és sokkal szakmaibbnak tartom. Ennek az az oka, hogy az elméleti ismereteim (algoritmizálás, alacsony szintű programozás) és a C++ tudásom még mindig piacképes annak ellenére, hogy 2 éve nem fejlesztettem benne semmit. Ez a webes világgal nincs így; amit 1 éve használtunk technológia, mára elavult. Nagyon könnyű karrier tekintetében bekorlátoznod magad, ha egy cég csak egy bizonyos technológiákat használ.

Viszont egy C++ álláshirdetésre jut 10 webes, és fizetésben is azt látom, hogy a web javára billen a mérleg. Kettészakadni pedig nem tudok és nem is akarok. Ti melyik irányban látjátok a nagyobb karrierlehetőséget?

2022. jún. 24. 22:22
A kérdező szavazást indított:
C++
Webes világ
19 szavazat
 1/8 anonim ***** válasza:
72%

Én abban dolgoznék amit jobban szeretek csinálni.

Saját példám: PHP-ban webfejlesztéssel foglalkozom főállásban, de nekem a webes világ túl szűkös, annyira nem izgalmas.

Játékfejlesztés a hobbim (Unity + C# + JS) és ezt tökre élvezem, jóval tágabbak a lehetőségek.

Komolyabb terveim a játékfejlesztéssel vannak.

2022. jún. 24. 22:41
 2/8 anonim ***** válasza:
80%

C++ -> enbedded rész, nem túl sok tapasztalatom van ebben, de nem hallottam túl sok jót sem fizetés, sem elhetőségek tekintetében

Web -> backend, frontend, cloud NAGYON megy most, a javascripttel pedig nem tudsz mellé lőni. Tulajdonképpen bárhová és akármikor el tudsz menni, ha csak a nodejs (felkerekítve javascript) tudásodat próbálod eladni.

2022. jún. 24. 23:25
 3/8 anonim ***** válasza:
8%
Én biztosan a c++ felé mennék, de ez egyéni preferencia. Sajnos azt látom, hogy a szakma leghígabb része a webfejlesztés lett és rengeteg olyan ember kezdi ott a karrierjét, akinek nincs minőségi tudása, sokszor affinitása sem. Nekem semmi bajom a kezdőkkel, mindenki elkezdte valahogy, de egyszerűen nincs idegzetem olyan kollégákkal szót érteni és olyanokkal beszélgetni szakmai kérdésekről, akiknek a zöme kicsit más értékrend szerint dolgozik. A c++-ban szerintem egyébként több pénz is van, sok olyan területen alkalmazzák, ahol a sima kódolás nem elegendő a munka elvégzéséhez, ami nekem szimpatikusabb közeg. Nem értek a nyelvhez, de a saját utam kiválasztására is hatással volt ez az érv.
2022. jún. 24. 23:31
 4/8 anonim ***** válasza:
80%
3 ha nem értesz magához a nyelvhez, akkor miért írtad le ezeket a dolgokat? A webfejlesztés (a tipikus frontend - backend részre gondolok), a sláger manapság, és nem hinném, hogy le kéne becsülni. Komplex rendszereket tervezni, security-ra gondolni, adatbázismodellt tervezni, függőségeket elemezni és a CI/CD-t kialakítani, betartani és betartatni valamilyen design patternt elég embert próbáló feladat. Nem tudom, hogy mennyi webet láttál életedben, de iszonyatos mennyiségű munka van, amit össze lehet gányolni illetve meg lehet csinálni professzionálisan is, ami nehéz. Én valóban nem értek a c++-hoz és ahhoz, amit azzal csinálnak, de ott tényleg nem tudom elképzelni, hogy mi máshoz kéne érteni a matekon és a hozzá tartozó frameworkön kívül. Biztos van olyan amire nem gondolok, de a webnél kismillió dolgot tudnod KELL, ha piacképes produktumot akarsz letenni az asztalra. Más kérdés, hogy a feladatokat le tudod osztani úgy is, hogy össze tudja rakni egy kezdő (ha már kész a terv), de a tervezési folyamatot átlátni az elég kemény feladat.
2022. jún. 24. 23:40
 5/8 anonim ***** válasza:
71%

4

Azért, mert az ismerőseim értenek és például az én szakterületemen is sokan alkalmazzák a c++-t. Ja meg talán azért, mert én is láttam már pár álláshirdetést, ami nagyon szimpatikus volt, csak nem nekem, mert nem használok c++-t.

A c++-t olyan területeken használják, ahol gyakrabban használnak műszaki, matematikai ismereteket, ami alapvetően egy jó előszűrő és tökéletesen alkalmas arra, hogy aki nem képes áldozatokat hozni a minőségi tudásért, az ne is legyen egyáltalán alkalmas munkavégzésre.

2022. jún. 25. 00:13
 6/8 anonim ***** válasza:
80%
És elég sokat láttam a webfejlesztésből, lévén tesztelőként dolgoztam webfejlesztőkkel éveken keresztül, mielőtt kigyúrtam magam egy másik szakterületen. Nem a szakmát becsülöm le, a közeg ellenszenves pont azért, mert sláger lett. Benne vagyok pár szakmai csoportban, messze a webes a legalpáribb, legsuttyóbb. Sajnálom, nem tudom szebben mondani, nagyon összefújta a szemetet a szél. Nyilván ha magam is ezzel foglalkoznék, nem tágítanék emiatt a trend miatt, de úgy, hogy akkor kellett döntenem, miben mélyedek el, mikor ez már elburjánzott, hát azért kétszer meggondoltam, hogy ér-e ennyit, ha esetleg tetszene. Kell-e nekem ez a javarészt toxikus közeg. Szerencsére nem is tetszett túlzottan.
2022. jún. 25. 00:21
 7/8 anonim ***** válasza:
73%

Nekem az a terv, hogy web backendre fókuszálok, úgy hogy hobbi szinte otthon kicsit frontendezek, mert munkahelyen is időnként bele kell nyúlnom plusz rengeteg backend pozíciónál az "előnyt jelent" szekcióban a frontend ismereteket feltüntetik.

Tehát backendben szeretnék senior lenni és frontendben junior, így egy enyhén full stack vonalat képviselni.

Jelenleg ezt látom a legkifizetődőbbnek. Évek múlva meg valószínűleg 100%-ban specializálom magma backendre egy nagyobb multinál rengeteg pénzért.

2022. jún. 25. 01:05
 8/8 NTBS ***** válasza:
32%
Amit jobban szeretsz, és jól megélsz belőle.
2022. jún. 25. 08:05

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!