Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Egy 0-255 tartományt hogyan...

Egy 0-255 tartományt hogyan tudok feltölteni véletlenszerűnek kinéző, de nem véletlen IGEN/NEM értékekkel?

Figyelt kérdés

Ehhez van egy darab paraméterem, szintén 0-255.

Tehát, ha például ez a paraméter nulla, akkor az első érték legyen pl. NEM, a következő IGEN, aztán megint IGEN, és így tovább, látszólag véletlenszerűen sorban a 256 érték. Ha a paraméter egy másik szám, akkor más, de szintén IGEN/NEM értékek, amelyek nem az előző eltolása, hanem másféle minta.

Úgy szeretném, ha ezek az értékek külön-külön számíthatóak lennének, tehát ne kelljen sorrendben számolni őket, és lehetőleg ne legyen nagy számítási igénye.

Megoldható ez így?

2022. ápr. 27. 01:45
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

A beépített generátornak nem állíthatom át a magértékét, mert akkor nem lesz véletlen, innen kezdve az nem használható erre.

Nem én találok ki egyet: van egy ősrégi, még a múlt évezredből. PTK 1050-es gépen használtam valaha.

De közben kiderült egy még nagyobb baj: sajnos a magértéket elég nehéz lesz meghatározni.

Úgy néz ki, hogy ez a 256 érték egy véletlen, 16*16-os táj lesz.

Ha rajta állok, akkor semmi gond: számítható egy fix magérték, és elkészíthető a táj.

Ha mellette állok, akkor is van egy magérték, de akkor sajnos nem egyezik meg azzal, mintha rajta állnék.

Úgyhogy amikor átlépek az egyik tábláról a másikra, akkor hirtelen drasztikusan megváltozik a táj körülöttem, ami elég zavaró lesz.

A másik lehetőség, hogy mindig beírom arra a táblára a magot, ahova éppen benézek, és ha átlépek rá, akkor ezt valahova elmentem, úgy használom.

Akkor belépésnél nem is lesz gond, de a kilépésnél igen, ha nem ugyanoda lépek ki, ahonnan jöttem. Bár ez jobban belefér a történetbe, de macerásabb programozni.

2022. ápr. 27. 23:30
 12/19 anonim ***** válasza:
Atyaúristen mennyi marhaság.
2022. ápr. 28. 00:07
 13/19 A kérdező kommentje:

Sajnos, ha valamit változtatni vagy bővíteni szeretnénk egy már működő rendszeren, akkor adódhatnak nehézségek.

Persze téged, aki majd csak a kész eredményt látod, ez nyilván nem érdekel.

De akkor minek írsz?

2022. ápr. 28. 00:12
 14/19 anonim ***** válasza:
Jól értem, egy élesben működő legacy rendszerről beszélünk most, amibe itteni kommentek alapján szeretnél belenyúlni?
2022. ápr. 28. 00:24
 15/19 A kérdező kommentje:
Egy bővítést szeretnék bele, ez nem fogja érinteni az eddigi működést.
2022. ápr. 28. 07:59
 16/19 anonim ***** válasza:

> Sajnos nem lehet beépítettet használni, az másra is kell.

Attól mert másra is kell, használhatod erre is, a legtöbb RNG-t akárhányszor újraseedelheted:

Beseedeled az RNG-t a programod elején úgy, ahogy eddig is csináltad.

Amikor elö kell állítanod a tömböt, újraseedeled a paraméterrel.

Miután elöállt a listád, újraseedeled az aktuális idövel.

Vagy ha nagyonnagyon fontos, akár még az RNG aktuális belsö állapotát is lementheted a tömb elöállítás elött, utánna pedig visszaállíthatod.

Van más opció is: Kigenerálod az összes tömböt fordításidöbe és statikusan beleteszed a binárisba: ha jól értem 256 különbözö fajta 256 hosszú tömbre van szükséged. Ha minden értéket egy byte-on tárolsz, 65 kilobyte-ba beleférsz. Mivel az érték, amit felvehet csak kétféle lehet, ezen még tömöríthetsz is úgy, hogy egy byte-on 8 értéket tárolsz, így 8 kilobyte memória is elég.

Persze ha ez se tetszik, betehetsz egy saját RNG implementációt a beépített mellé. Ha nem kell, hogy kriptográfiailag erös RNG-d legyen, akkor vannak egyszerü algoritmusok is. Keress rá mondjuk a 'Linear-feedback shift registerre'

2022. ápr. 28. 10:05
 17/19 anonim ***** válasza:
64%

"Sajnos nem lehet beépítettet használni, az másra is kell."

Ha ez alatt azt érted amit kifejtek akkor teljesen logikus a felvetésed : használod valamire a beépített random generátort és ettől függetlenül kell egy olyan random generátor amivel repordukálható 0,1 sorozazot akarsz. Ha ugyanazt a random generátort használod a repodukálható sorozatra is mint a más célra előállított pseudo random-ot akkor a reprodukálandó sorozat előállításába is bekavar.

"Attól mert másra is kell, használhatod erre is, a legtöbb RNG-t akárhányszor újraseedelheted:

Beseedeled az RNG-t a programod elején úgy, ahogy eddig is csináltad.

Amikor elö kell állítanod a tömböt, újraseedeled a paraméterrel.

Miután elöállt a listád, újraseedeled az aktuális idövel.

Vagy ha nagyonnagyon fontos, akár még az RNG aktuális belsö állapotát is lementheted a tömb elöállítás elött, utánna pedig visszaállíthatod."

Valaki írt python kódot, erre a fentebbi megoldásjavaslat szerinti seedeléses megoldás, módosítva azzal hogy másra is használom közbe:

Látható hogy mindig ugyanaz lesz a sorozat ugyanazzal a paraméterrel, nem kavar bele hogy előtte utána másra használtam.

def sorozat(parameter):

mentett_belso_allapot = random.getstate()

random.seed(parameter)

sorozat = [random.choice(["IGEN", "NEM"]) for _ in range(256)]

random.setstate(mentett_belso_allapot)

return sorozat

import random

print('masra hasznalt:',[random.randrange(100) for _ in range(10)])

parameter = 25 # lehet akármi más

print(f'sorozat {parameter} parameterrel : ',sorozat(parameter))

print('masra hasznalt:',[random.randrange(444) for _ in range(5)])

print(f'sorozat {parameter} parameterrel : ',sorozat(parameter))

Én más megoldásra gondoltam. Maga a beépített random generátornak másik példányát használjuk erre a célra, az alapból létező példányát meg megint másra:

import random

rnd = random.Random()

print('masra hasznalt:',[random.randrange(100) for _ in range(10)])

parameter = 25 # lehet akármi más

rnd.seed(25);print(f'sorozat {parameter} parameterrel : ',[rnd.choice(["IGEN", "NEM"]) for _ in range(256)])

print('masra hasznalt:',[random.randrange(444) for _ in range(5)])

rnd.seed(25)

rnd.seed(25);print(f'sorozat {parameter} parameterrel : ',[rnd.choice(["IGEN", "NEM"]) for _ in range(256)])

Ez utóbbi megoldás jobb, mert egyetlen egy ciklusmagon belül is tudjuk használni mind a kettő példányt simán, nem kell minden egyes használatkor az örökös belső állapot mentésekkel bajlódni. A tekintetben is jobb, ha több párhuzamos szál van, akkor az meg ingencsak megbonyolítaná az előbbi módszer hiszen miközben egyik szál használja egy ciklusba közbe a másik szál is belerondíthat a generátor belső állapotába. Több szál esetében könnyű izolálni a generátorokat, minden szálnak akár saját lokális random.Random példánya lehet.

2022. ápr. 29. 11:16
 18/19 A kérdező kommentje:

Sajnos ez C program, csak ez az egy szál generátor van, és nem érhető el az állapota.

Viszont ez még nem lenne baj, mert elég lenne egy egyszerű, ahogy írták is - de belefutottam abba, hogy nem tudom jól megadni a magszámot.

Ha fejreállok, akkor is változik a táblák között lépkedve, tehát változni fog a táj ki/be/átlépéskor.

Maximum úgy tudnám megcsinálni, hogy minden méteren (3-4 lépésenként) változna, az még esetleg belefér a történetbe.

2022. ápr. 29. 12:28
 19/19 anonim ***** válasza:

Előző (11:16-os) vagyok. A C az jó rég volt amikor programoztam benne. Megnéztem a standard C pseudo random generátor ilyen felhasználásra tényleg nincs felkészítve.

Találtam másikat hozzá ahol példányosítható a generátor : [link]

A példa kód is működik, ha már példányosítás, akkor írtam hozzá én is példát használatra, egyből 2 példányba futtatom r,r2 példányokba. A kód magáért beszél gondolom nem kell ecsetelnem : [link]

Bitenként meg ki tudod nyerni az értékeket az unsigned long-okból, gondolom az nem okoz gondot.

2022. ápr. 29. 14:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!