Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Kiket érdekelne ilyesmi?

Kiket érdekelne ilyesmi?

Figyelt kérdés

Arra gondoltam, hogy írok egy e-bookot arról, hogyan is kell script nyelvet, compilert, interpretert tervezni és fejleszteni.

Mindezt az abszolút alapoktól, lépésről lépésre.

Szerintetek sok embert érdekelne ilyesmi?

2022. márc. 11. 09:35
A kérdező szavazást indított:
Igen, engem érdekelne
Passz. Nem foglalkozok ilyesmivel
Akár fizetnék is érte, ha jó
Nem is tudom
14 szavazat
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
41%
Akit érdekel, szerintem az magától is eljut odáig hogy keressen ehhez már alapból létező oktatóanyagokat.
2022. márc. 11. 09:51
 2/17 anonim ***** válasza:
90%
Magyarul? Magyarul szerintem nem nagyon van ilyen anyag. Ha jól meg tudnád írni, én fizetnék is érte.
2022. márc. 11. 09:54
 3/17 anonim ***** válasza:
89%

Hát ez egy elég réteg dolog. Ne tervezd, hogy a jogdíjjakból meg fogsz élni.

De ha van rá idöd, írd meg. Magyar szakirodalom viszonylag kevés van...

2022. márc. 11. 10:02
 4/17 anonim ***** válasza:
24%

Csak akkor érdekelne, ha valóban értesz hozzá és nem egy lelkes diák vagy aki most kezdi tanulni. Nekem olyan tetszene ami több nyelvet hoz példának, bemutatja adott nyelvekben mi hogyan van megoldva, mi az előnye-hátránya stb.

Én fejlesztek PHP-ban amihez ugye használok javascriptet frontenden. Mellette játékfejlesztésnél C# (Unity motorral), addonokhoz szintén js.

Nekem nem kell tudnom, hogy a böngésző, vagy a C#-os motor hogyan dolgozza fel a javascriptet, elég tudnom, hogy ami működik az működik. Beleáshatom magamat, ha szeretném, de nem kötelező, sőt a legtöbb esetben felesleges is.

Ha lenne egy olyan magyar könyv ami tényleg hozzáértő embertől elmagyarázná, hogy 0-ról hogyan épül fel egy nyelv, mit kell figyelembe venni tervezésnél, megvalósításnál, mit miért hogyan kérdéseket is taglalva, több nyelvi példával bemutatva...az érdekes lenne.

Saját scriptnyelvekben azért nem gondolkodtam, mivel jobb egy már bejáratott nyelvet használni, főleg ha elég gyors és mindent tartalmaz amire szükségem van.

Egy helyet tudok ahol LEHET, hogy szükségem lesz saját nyelvre, az pedig a játékomhoz a makró rendszer. Persze megtudom oldani JS, Python, Lua.....már létező nyelvek valamelyikével, viszont ott a lehetőség egy célspecifikus dolognak is ami miatt jobb az erőforrás kezelés.

2022. márc. 11. 10:48
 5/17 anonim ***** válasza:
64%

Nem hiszem, hogy lenne rá fizetőképes kereslet. Aki eljut erre a szintre, már tud annyira angolul, hogy a meglévő angol szakirodalomból neki tudjon állni.

A másik fele, hogy miért kezdene el valaki magyar nyelven fejleszteni egy új programnyelvet? Azért ehhez egy komolyabb angol tudás is kell. Mert ha nincs akkor senki nem fogja használni az új nyelvet, és legalább a doksit meg kell tudnia írni angolul. És azért ahhoz magasabb nyelvtudás kell, mint ahhoz, hogy meglévő doksikat elolvasson az ember. De hajrá. Meglátjuk.

2022. márc. 11. 10:51
 6/17 A kérdező kommentje:

Szerkezetileg úgy épülne fel a könyv anyaga, hogy bemutatná, mi is az a program és a programnyelv. Hogy egyáltalán, mitől az, ami. Ezután lépésenként végigvezetné az olvasót a programnyelvek tervezésének fázisain. Itt kódolás még nem lenne, csak a tervezést mutatná be az írás. Ezután jönne terveim szerint egy nagyon kis tudású, primitív alapnyelv megvalósítása, ami egy szimpla kis interpretert eredményezne. Ez után térnék rá a compilerek belvilágának, szerkezetének bemutatására. Itt a korábbi anyag egy részét már hasznosítani is tudná az olvasó, mert például a parser, az elemző jórészt ugyanaz mint az interpreter esetén. Ekkor már egy olyan, szintén egyszerű nyelv fejlesztése lenne bemutatva, ami virtuális gépen futtatható bytekódot is képes generálni. Ez logikailag és szerkezetileg is teljesen megegyezik egy PC-n futó compilerrel. A virtuális gép felépítésére is kitérnék. Megjegyzem, ez koránt sem olyan nehéz, mint azt sokan gondolják. A dolog ezzel teljessé is lenne, legalábbis részemről. Persze meghagynám a lehetőséget a továbblépésre, hogy a nyelvi kezdeményeket az olvasó a maga igényei szerint bővíthesse, kiegészítésekkel láthassa el. A fejlesztés egy scriptnyelv interpretere, valamint a bővítés lehetőségeinek bemutatása. Ezután egy compiler és egy virtuális gép tervezése, megépítése. Valamint itt is a továbblépés lehetőségeinek megvillantása. Mindez az abszolút alapoktól bemutatva, hogy ki-ki a maga tudásszintjén csatlakozhasson.

Az anyag kitérne a főbb szerkezeti elemek, mint parser, scanner, VM ismertetésére, bemutatná a programozók szent grálját, az rpn logikát is és persze megpróbálná az ebben rejlő értéket, tudást átadni az olvasónak.

Az egész munka az egyszerűséget tartaná szem előtt, hogy a nagyon csekély programozói tudással rendelkezőknek is lehetőségük nyíljon az anyag befogadására, ha erre igényük van.

Az anyagot lektoráltatnám is, szakmailag, egyik korábbi professzorommal.

2022. márc. 11. 11:26
 7/17 anonim ***** válasza:
68%
Aha. így ez elsőre elfogadhatóan hangzik. Támogató van hozzá? Vagy miből gondolod finanszírozni? Ezt így megírni kb. egy év. Ha közben nem foglalkozol mással. És a lektorálás sem két fillér, ritkán szoktak ilyet bevállalni ingyen. Szedés, tördelés, ábrák? Erre van embered? Vagy még ezeket is te akarod csinálni? És a szakmai lektoron kívül szükséges nyelvi lektor, és célszerű korrektor is.
2022. márc. 11. 11:31
 8/17 A kérdező kommentje:
Sajnos a meglévő angol nyelvű szakirodalom is elég szegényes, ráadásul, sokkal könnyebb magyar nyelven megismerni egy szakterületet, mint idegen nyelven.
2022. márc. 11. 11:36
 9/17 A kérdező kommentje:

A lektoráláson kívül mindent én akarok csinálni. A tervem nem mai keletű, van is egy szinapszisom, kis részben megírt anyagaim, vázlatok.

Az egészre szánt időt három hónapra becsültem, de lehet, hogy tovább fog tartani. Jelenleg időm az van rá, most éppen nem dolgozom, egyéb tennivalóim sincsenek.

2022. márc. 11. 11:41
 10/17 anonim ***** válasza:

Nem bántásból, de ez nem lesz kész 3 hónap alatt, ha egyedül csinálod. Mi egy ennél lényegesen kisebb témában írtunk tankönyvet, és többen és bő egy év volt. Utána ment a lektorhoz. És nálunk volt egy profi grafikus is aki csak az ábrákat csinálta. Mi csak papirra, ceruzával csináltunk vázlatokat, és ő csinálta meg rendesen. Jó értem nem lesz sok ábrád, de akkor is.

A célcsoportoadt jó lenne belőni, mert egy teljesen kezdő (és ha jól értem 0-ról kezdőnek írnád) nem fog érdeklődni a saját programnyelv kidolgozása iránt. Ezt a részt az elejéről bátran lehagyhatod, ezzel is egy jó 40-50 oldaltól megszabadulsz, és kb. 1 hónapos munkától. Kezdheted, ott, hogy "mi egy programnyelv tervezésének lépései".

Azt azért számold bele, hogy egy kezdőt ez nem fog érdekelni, nem fogja megvenni. Akit meg esetleg érdekelhet az meg azért nem fogja megvenni, mert "minek fizessek egy olyan könyvért aminek az első 50 oldala nem nekem szól".

2022. márc. 11. 12:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!