Hogy találjak így diákmunkát és gyakorlatot?
Már egyetemen 5. félév végén vagyok. 1 év múlva végzek Mérnökinfós szakon.
A következő félévtől szeretnék már a végéig dolgozni. Nem a pénz miatt, inkább a tapasztalat.
Elkezdtem gondolkodni, hogy miben vagyok jó, milyen nyelvet ismerek a legjobban, milyen terület érdekel stb... és realizáltam, hogy semmiben sem mély a tudásom, hiszen csak ebben a félévben kb 5-6 programozási nyelvet kellett használnom és 4 platformon alkotni valamit.
(beágyazott rendszer, Desktop, web, mobil)
Ezen felül még voltak laborjaim, ahol furcsa hardver leíró nyelveket kellett használnom.
Tehát jelenleg ha azt mondanák, hogy üljek le a gép elé és mondjuk Javában alkossak valamit ötletem sem lennem elsőre hogy, mert a syntaxis ismerete nincs ott, de kb 30 perc googlözgetés után és kicsi gyakorlás után menne.
(Pl.: nem tudnám, hogy kell egy sima Array-t inicializálni, csak egy google keresés után)
Ugyan ez C, C++, Kotlin, C#, python és javascrip terén. Elsőre nem tudok semmi, de ha kellene implementálni egy dijkstra algoritmust + gráfot (ami azért annyira nem triviális) bármin megtudnám csinálni, de nem ismerem a standard könyvtárakat egyik specifikus nyelvhez sem, így folyamatosan googlöznöm kéne.
Így berakhatok 5-6 nyelvet önéletrajzba plusz pár technológiát, amivel már valaha valamit alkottam, de ha azzal kapcsolatos specifikus kérdést kapok több mint valószínű, hogy nem tudok válaszolni?
Ha nem, akkor mit írhatok bele?
Elmélyedni egy adott dologban meg nincs nagyon időm, mert mindig csinálok valamit.
Jelenleg is 40 kreditem van BME VIK-en és egyenlőre úgy nézki semmit sem bukok, bár a vizsgaidőszakban biztos pár dolgot elrontok, de szabad időmben inkább maximalizálom az esélyét, hogy valami csoda folytán sikeres legyen a félévem.
Ouch. Nem bántásból, de kicsit korábban el kellett volna kezdeni ezzel foglalkozni.
Ha kinézel magadnak egy programozási nyelvet, akkor a rutin felszedése a hozzá kapcsolódó elterjedtebb frameworkökkel és toolokkal együtt olyan fél év - egy év között mozog egyetem mellett.
És elég nagy a verseny a kezdő állásokért, mert nincs sok belőlük. Ez még nem a senior szint, ahol minden technológiához van 300 pozi hirdetve állandóan. Főleg, ha elkezdi az ember leszűkíteni a lehetőségeket egy prognyelv alapján, akkor nem lesz túl sok lehetőség interjút elbukni.
Fú, én is hasonló problémákkal küzdöttem, bár én villamosmérnöki karon tanultam.
A programozást nem oktatták jól, sokáig nem is érdekelt annyira, és később jöttem csak rá, hogy amúgy érdekel, csak az egyetemi előadások voltak rosszak... :D
Autodidakta módon kezdtem el C-vel meg Pythonnal foglalkozni, hogy egy erős alapszinten azért menjen (ezekkel meg azért el lehet evickélni, két fontos nyelvről beszélünk). Így vettek fel végül szoftvertesztelőnek, teljes állásba. Államvizsga után majd én is elkezdek hobbiprojektezni, engem a C#,C,C++ hármas érdekel talán a legjobban (hiába nehéz főleg a legutóbbi). Infoc-t, udemy kurzusokat merem javasolni. Na meg ha belekezdesz egy projektbe, rengeteg stackoverflow. Ott szinte mindenféle kérdésre találsz választ.
Én a diplomamunkám keretein belül unit teszteket csináltam, de mivel fingom sem volt a Selenium parancsokról, ezért nagyon sokat böngésztem a netes, a stackoverflow megoldások meg többnyire működtek.
F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!