Segítesz Pascalban? (Nagyon alap)
Első programozási óránk!
Az a feladat hogy amit órán megcsináltuk azt csináljuk meg itthon is! (Az órai munka nincs meg csak fejből írom)
Ezt csináltuk órán:
BEGIN
writeln('szia!');
END.
majd mentem és ctrl+f9, de hibát ír ki! :S
Mit rontok el?
Ha pont igy irod, akkor semmit sem rontasz el... (mondjuk én csúnyának tartom a nagy betűs begin/end-et, de ezen kivül nem látok benne hibát.
Milyen hibát ir ki?
Igen, gondolom Free Pascalt használsz.
A 2.4-es verzió szokta ezt művelni, rakj fel egy régebbit, pl. a 2.2.4 szépen működik.
Vagy egy másik fejlesztő környezetet pl. Geany
Program szia;
Uses CRT;
Ez a két sor ott van az elején? Ártani nem árt, lehet, hogy adott fordítónak kötelező. Esetleg a 'szia!' lehetne "szia!".
Pascalban és Delphiben is ' kell, nem pedig " és a program és a uses rész sem kötelező. :)
Első és második voltam.
Próbáld így:
program elso;
begin
writeln('Helló világ');
end.
Programod nem hibás, de szerintem az első sor mindig az legyen, hogy program és a program neve, amennyiben programot írsz, ha unitot, akkor a program szót unit-ra cseréled, ha pedig dll-t, akkor library-ra. A uses rész csak akkor kötelező ha valami olyan eljárást vagy függvényt, konstanst stb. akarsz használni ami nincsen benne az alapértelmezetten a programodhoz csatolódó system unitban. Például ha a képernyőtörlésre szükséged van amit a karakteres felületen a clrscr eljárással tudsz megtenni, akkor már fel kell venned a uses részt és a crt unitot kell betöltened mivel ez tartalmazza a képernyőtörlés eljárást.
Visszatérve a problémádra, mivel a programod nem hibás (hacsak nem hagytad le az elejéről a program és a program neve szót mint az általam beírt példában) akkor feltehetően az IDE (a szerkesztő amiben a programot írod) nincsen jól beállítva. Megpróbálkozhatsz alternatív IDE használatával mint pl a Geany, vagy parancssorban is le tudod fordítani a programodat. A parancssoros fordításhoz ha nincsen benne a PATH-ban az fpc.exe akkor annak tejles elérési útjára lesz szükséged valamint a lefordítandó programodra. Tegyük fel, hogy az fpc.exe az c:\fpc\bin alatt van, és a programod pedig a c:\Pascal\elso könyvtárban. Ebben az esetben ha nyitsz egy patrancssort (start menü-> futtatás majd ide beírod, hogy cmd és nyomsz egy entert) majd a megjelenő parancssori (dos) ablakba beírod hogy c:\fpc\bin\fpc.exe c:\Pascal\elso\elso.pas majd nyomsz egy entert és várod a csodát. Ha nem kapsz hibaüzenetet akkor a programod sikeresen lefordítottad és a c:\Pascal\elso\elso.exe parancs kiadásával futtathatod azt.
Nem értem, nálam a 2.4-es verzió csinál csak igy, a régebbiek nem... talán nem ugyanaz a hiba :)
Az utolsó válaszoló válaszánál többet én sem tudok mondani... (nem a nyelvész, hanem a fölötte levő, a nyelvész barátunk inkább kötekszik, minthogy segítene, vagyis nem számít válaszolónak :P)
igen a progi nevét meg kell adni!!
én is csináltam free pascal-ban és ha nem adtam meg akkor vége próbáld így:
program elso;
begin
writeln('szia');
end.
nekem ment
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!