A CAN-BUS rendszert hogyan programozzák konkrétan?
Bármi ilyesmi videóra keresek rá youtubeon, vagy google-ben, egyet sem találok ahol rendesen programoznának canbus rendszerű dolgokat, állandóan csak ábrákat mutogatnak. Akkor lehet hogy ezeket nem is programozzák konkrétan, hanem csak ilyen ábrákat kötögetnek össze szoftverekben, mint ahogy pl a processzorokat is tervezik? Vagy igazából minden vezérlőt külön programoznak, és a can-bus csak összeköti azokat? Elég fogalomzavarban vagyok, valaki világosítson fel kérem :/
Köszi!
Can bus csak 2 kábel amin adatot tudsz küldeni bármelyik komponensnek. Van egy kiválasztási időszak ahol a legkisebb azonosítóju eszköz kezd el adatot küldeni és a többi befogja a pofáját.
Minden eszköz olvassa a buszt és ha olyan adat jön ami érdekli akkor csinál valamit. Pl ablaktörlő kapcsoló küld egy üzit az ablaktörlő ezt olvassa és elkezdi lóbálni a karjait.
Az eszközöket programozod csak mer a busz az csak egy busz. Az internetet sem programozod.
A CAN nem egy nyílt ingyenes szabvány szerintem, a Bosch kétlem hogy ingyen adná. Amúgy is többnyire a közlekedési iparágak használják, otthon nem nagyon. Szóval ezért nem találsz videót róla...
Amúgy a CAN egy kommunikációs protokoll, nincs mit rajta programozni. Az eszközöket lehet, hogy mit küldjenek rajta.
Amúgy meg mi alacsony szinten C-ben írjuk hozzá a handlereket, bitenként összerakosgatva. Nem tudom mit akarsz grafikusan húzogatni.
'A CAN nem egy nyílt ingyenes szabvány szerintem'
Szerinted. De amúgy igen. Az, hogy hogyan implementálják az lehet, hogy nem ingyenes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!