Mit kell tudnom nagyvonalakban a BIOS update-ről?
Pár hónapja építettem össze gépet, és a házventiket nem lehet szablyozni. Mondta ismerősöm, hogy jó lesz, ha a BIOS-t újrarakom.
Bonyolult művelet? A Windows ugye nem kell újrarakni utána?
Letöltöm a gyártó oldaláról a legfrissebb biost. Ráteszem USB-re, Bioson belül frissítek. Ha elvégezte frissítést mi a teendő?
Illetve olvastam biztonsági mentésről is, hogy előtte azt érdemes elvégezni.
Szünetmentes tápom van.
Ez csak régen volt egy bonyolult(nak tűnő) dolog.
Most már úgy is tudod frissíteni, hogy fut a Windows. A gyártó oldaláról letöltöd a programot és intéz mindent.
De nekem pl. a Windows Update-tel is lejött a BIOS update 2-szer. Persze nyilván később kerül be oda..
Csatlakozom az elsőhöz, ma már elég egyszerűen (is) lehet frissíteni, de kiegészíteném azzal, hogy ez függ az alaplapodtól is. Nem mindegyik alaplaphoz készült update utility tool, és a Windows sem tudja mindegyiket frissíteni, szóval:
- első körben jó lenne tudni milyen alaplapod van
- én még ennek ellenére sem tanácsolnám egy mindennap használatos gép esetén ezzel kísérletezni
- az újabb lapok esetén már 2 bios (uefi) chip van, egy arra az esetre, ha nem sikerülne az update és vissza tudd róla állítani az elsőt
Én a múltkor frissítettem a gigabyte alaplapom w10 alól a giga programjával.
Aztán szedhettem darabokra a gépet, mert nem tudta lefrissíteni és csak 1 bios-os.
Szerencsére van rajta q-flash, de ehhez ki kellett vennem a procit.
Úgyhogy bios-t frissíteni csak bios-ból a legbiztonságosabb.
Ezt mondjuk mástól én is megkaptam.
Valószínű a pendrive-nak fat32 format kell, ne legyen túl nagy, se túl régi (a 15 éves 1 GB-osomat nem vette be, a frissebb 8 GB-ossal ment), lehetőleg a bios-hoz kellő fájl legyen csak rajta.
Biztonsági másolatot készíthetsz, de fölösleges.
A gyártó oldaláról szedj le több verziót. Azt is, ami a most benne van. De az újjal mennie kell.
Ha megvagy, akkor indítás után első utad a biosba lépes legyen.
Egyrészt be kell állítani az XMP-t, amennyiben a ramok olyanok.
Aztán úgyis be kell állítani a ventiket is.
Esetleg a boot sorrendet.
Sok sikert!
Nem az update miatt van rajta 2 bios, hanem, ha tuningolod és nem indulna a lap, akkor vissza tudd állítani a működőt egyszerűen.
Természetesen update-nél egy plusz biztonság.
Nem minden alaplapon van. A B550-esemen nincs.
Egy Z-s vagy X-es alaplapon sokkal nagyobb eséllyel találni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!