Robotok kezelése?
Sziasztok!
Szeretnék a közeljövőben robotokat csinálni itthon, meg ehhez hasonló kis "gépeket". De mint mindenhez, ide is kellenek alapok. Aki jártas ezen a téren, elmondaná, hogy mire van ehhez szükség? Milyen programozási nyelvet kell tudni ehhez? Hobbiként csinálnám itthon. Semmi komoly nem lenne, üzleti célja sem. Nem olyan robotot akarok ami beszélget veled, meg ilyen komplikáltakat. Hanem olyat, ami elvégez egy feladatot. Pl: Odamegy az asztalhoz és hoz egy narancsot (ha van), ha nincs akkor visszajön és kiírja, hogy nincs narancs.
Előre köszönöm a válaszokat!
Először szerintem próbálj meg virtuális robotokkal játszani. Az legalább ingyen van :D
Egyébként pedig nem árt, ha jó vagy Pythonban / C++-ban, de elsőnek én inkább különböző frameworkoknek néznék utána, csak hogy lásd, hogy mi kell ahhoz, hogy megvalósítsd, amit éppen szeretnél (pl. Gazebo, MoveIT, stb.)
Azt javaslom, hogy ásd bele magad a ROS / ROS2 világába, még akkor is, ha a dokumentáció elég trágya. Ha nem tudod, hogy mivel kezdj, akkor kiindulópontnak szerintem a [link] tökéletes.
Igaz, én nem ismerem, de másoktól ezt hallottam.
A robot építősdi az tisztán mechatronika.
Szükséges hozzá elektronkai jártasság, programozói jártasság és gépészeti ismeretek.
Az, amit példaként említesz a naranccsal, meglehetősen bonyolult feladat.
Első körben építhetsz arduino alapú vonalkövető robotot, ez elég olcsó és egyszerű is átlátni a működését.
Ezután lehet továbblépni a bonyolultabb dolgok felé.
"Odamegy az asztalhoz és hoz egy narancsot (ha van), ha nincs akkor visszajön és kiírja, hogy nincs narancs"
Ilyen feladatokra nagy cégek és egyetemek fejlesztenek robotokat, több-kevesebb sikerrel. Sokkal egyszerűbbel kezdd, pl. labirintus feltérképezés, lakásban való eligazodás, mozgás vagy fény követése, stb. (És még ez sem annyira egyszerű.)
+ --> #4
Egyetem elején kezdtem el a LEGO Mindstorms robottal játszani (egy egyetemi lehetőségen keresztül). Ahogy többen írták a leírt feladat elég nehéz elsőre.
Bár vannak részei amit, most robot nélkül elkezdhetsz. Pl.: python-nal (OpenCV) ismert fel a narancsot egy tálcán (nehezítés: vegyes gyümölcs tál, számold meg a narancsokat és mondjuk van mandarin is, ami jóval kisebb mint az átlag narancs (amikre rálátsz))
Mi kell hozzá?:
Affinitás programozáshoz és megfelelő gondolkodásmód.
C/C++, Python, LabView (ezt promózta a LEGO, grafikus nyelv)
Alapokat nem nagyon tudsz szerezni programozáson kívül, minden robotot máshogy kell kezelni nincs univerzális menjelore() utasítás. Nyilván előny ha több robottal találkoztál már.
Opcionális kezdés:
Nekem volt lehetőségem egy ilyen robothoz hozzáférni (ingyen). Sajnos ez nem adatott mindenkinek de szívből tudom ajánlani ha valaki 'játszani' szeretne nagyon hasznos, de nem olcsó venni egyet ~100eFt. De tényleg rengeteg opció, úgy építed ahogy akarod, vannak szenzorok, motorok, programozni leget kóddal és vizuálisan is.
Tipp kezdőprogram(ok)hoz:
Első program az inkább valami 'nyomkövető' (=fekete szigszallag), a narancsos tálca megtalálásához, színfelismerő a narancs/mandarin megtalálásához legyen. A nehezítés megoldásához éldetektálás, ív alapján méret saccolás. Ezek se egyszerűek elsőre, de könnyebb egyesével ezeket megoldani mint az általad említett problémát. Lényeg annyi hogy kis(ebb) célokat tűzz ki, amik épülnek egymásra.
"éldetektálás, ív alapján méret saccolás"
Csak kíváncsiságból: a perspektíva miatt a távolságot is érzékelők alapján számolta valahogy?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!