Legyetek egyenesek velem kérlek. 35 évesen érdemes vissza mennem egyetemre programozónak tanulni, nem lennék túl idős?
Munkahelyen ütközhetsz akadályokban a korod miatt.
Pl.: Nem rég volt pár interjúm és mindenhol büszkén emelte ki a HRes, hogy "fiatalos csapatunk van, mindenki 30 alatt van". Persze más szavakat használtak és szebben írták le, de a lényeg, hogy sok helyen figyelnek arra és büszkék rá, hogy fiatalokkal dolgoznak.
Persze ez szerintem csak pályakezdőkre vagy még kevés tapasztalattal rendelkező programozókat érint.
Mindenképpen lesz negatív hatása a munkakeresésre és megtartására a korodnak.
Ettől függetlenül HAJRÁ, nem eltántorítani akarlak, csak hogy erre készülj fel lelkiekben.
"Mindenképpen lesz negatív hatása a munkakeresésre és megtartására a korodnak."
Barátnőm 42 éves, nincs infós diplomája, "csak" tudása, amit szorgalommal szedett össze. 2 hét alatt lett munkája, nagy multinál, nem kevésért. Ha valaki, akkor 40 feletti nő nulla előzetes céges tapasztalattal a háta mögött, diploma nélkül hátrányos helyzetűnek kellett volna lennie. Nem volt az, mert csak azt nézték, mit tud. 2 cég vette volna fel, ő választhatott.
Ennyire számított az a "fiatalos csapat".
@13 " Ha valaki, akkor 40 feletti nő nulla előzetes céges tapasztalattal a háta mögött,"
Azért azt ne feledd el, hogy sok cégben kifejezetten nőket akarnak felvenni, még akkor is, ha nem olyan jók, mint a férfiak, hogy tudják mondani, hogy jók a nemek aránya. Főleg nagy multik, ahol egy-két "felesleges" munkatárs simán belefér.
A kérdésre válaszolva, azt kell mondjam, hogy nincs egyértelmű válasz. Minden attól függ, hogy honnan jössz, mi van a hátad mögött, mit adsz fel a karrierváltásért, és miben bízol. 35 évesen, ha nem segédmunkás voltál, erre a korra illene összeszedni egy nagy, átfogó tapasztalatot arról a területről, amin eddig dolgoztál, amit szerintem ostobaság egy az egyben eldobni. Én is 30+ váltottam data science-re, előtte biológus voltam, phd-vel, de félúton rájöttem, hogy hülyeség. Aminek van értelme, hogy data science-et az általam mesterfokon művelt szakmával ötvözve bioinformatikusi pályára lépek, ahol kamatoztatni tudom biológiai ismereteimet is, miközben gépi tanulásos módszereken dolgozok, big data applikációkat google cloud clustereken. Ezen a pályán abszolút előnye van azoknak akik rendelkeznek a megfelelő domain ismeretekkel.
15# Nem lehetetlen az állás szerzés.
Csak szimplán találkozni fogsz diszkriminációval vagy nem ha szerencsés vagy.
Ennyi és erre lelkiekben készülj fel hogy előfordulhat, de persze hogy nem lehetetleníti el hogy programozó legyél...
"Szerintem mondjuk butaság volt a biológiába vissza menned és az it-t ott hagyni,"
Egyáltalán nem. Így sosem kellett azzal megküzdenem, hogy abszolút kezdő lennék, max a programozás terén nem voltam top. De szaktudásom ekkor is nagyon hasznos maradt. Viszont sokkal gyorsabban tudtam előrehaladni és az előrehaladásban a technikai tudásnak kisebb jelentősége volt. Viszonylag gyorsan váltam egy kisebb csoport vezetőjévé annak ellenére, hogy a beosztottjaim fiatalabbak és többnyire jobban is kódolnak mint én. De a project irányítása feltételezi a biológia mély ismeretét. Mondjuk az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem Magyarországon dolgozok, és a fizetésem nagyjából megfelel egy senior fejlesztőének. De megértem, hogy egy több éves hajón szerzett, gyanítom vendéglátói tapasztalat nem sokat jelent.
@12: "Komolyabb multiknal, ahol van diversity quota, kifejezetten elony lehet."
Ha nő, ha meleg, ha színesbőrű, ha transz, akkor lehet, de a kor nem hiszem, hogy jelentene bármi előnyt bárhol.
"ha van egy adott csapat ahol a kor kifejezetten 30 alatt van, nem gondolod véletlenül hogy hatalmas problémába fognak ütközni a project-ek során? Nincsen köztük normális senior/architect aki fogná a kezüket és betanítaná őket."
Persze, vannak senior meg architect figurák, akik akárhány évesek, de te nem architectként fogsz becsöppenni ebbe a világba. Junior/medior, a.k.a. "mezei fejlesztő" általában egy megadott életkorsávban mozog, kivéve ahol direkt hajtanak a diverzitásra, ami általában multik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!