Megéri manapság programozást tanulni?
Mindenhol a programozást hírdetik, valójában is olyan hiány van belőlük?
Mivel, hogy sokan tanulnak szoftverfejlesztőnek, nem nehéz elhelyezkedni a szakmában?
Vajon miért hirdetik?
Mert nem éri meg.
"valójában is olyan hiány van belőlük?"
Igen.
Sokak számára az okoz félreértést, hogy a hiány a tehetséges, jó inforlatikusokból van, ilyenből viszont kevést találni. Sokan úgy vágnak bele, hogy semmi tehetségük és motivációjuk nincs hozzá (a gyors meggazdagodásillúzióján kívül), így aztán ha el is végeznek valahogy egy OKJ-t, vagy netán végigbukdácsolva, kegyelemkettesekkel letudnak egy egyetemet, utána hiába lesz kezükben a papír, mivel nincs mögötte használhatú tudás, nem sokra fognak menni a munkaerőpiacon. Önmagában mennyiségre rengeteg informatikus van, de a többségük nem ért kellő szinten a szakmájához.
"Mivel, hogy sokan tanulnak szoftverfejlesztőnek, nem nehéz elhelyezkedni a szakmában?"
De, nehéz, de nem azért, mert sok informatikus van. Pályakezdőként - hacsak nincs államilag alaposan megtámogatva a pályakezdők alkalmazása - mindig nehéz elhelyezkedni. Aztán ha már van 3-5 év gyakorlatod, és jó vagy a szakmában, akkor rögtön megfordul a helyzet.
#2 "Vajon miért hirdetik?" Talán azért, mert szükség van rájuk? Tudom, erre te nem gondoltál.
#4 "rengeteget kell tanulni"
Ez igaz. De nem mindenkinek életcélja, hogy a legkisebb elenállás felé sodródva, a lehető legbutábbként kerüljön ki a nagybetűs életbe. Ami pedig érdekes, azt tanulni is érdekes.
Meg aztán ideje lenne beletörődni, hogy ha az ember nem akar egy kiszolgáltatott biorobot lenni, akkor bizony tanulni kell.
"az elején évekig gyakornokkén dolgozhatsz minimálbérért"
Sokan szeretnék, ha annyi lenne a minimálbér...
Nem, való igaz, hogy nem fog egy pályakezdő félmillás fizetést kapni, de azért a minimálbérnek az így is kb. a kétszerese. És nem mellékesen: még ha tényleg minimálbért is kapna, milyen munkakörben jobb dolgozni: olyanban, amit szeretsz, és ami érdekel, vagy olyanban, ami nettó szenvedés?
Nem programozóból van hiány, hanem JÓ, TAPASZTALT programozóból. Aki titkárnőből átképzi magát ezekkel a Codecool és hasonló gyorstalpalókkal, az nem lesz jó programozó, ennek megfelelően nem is fog jól keresni (bár a titkárnői állástól talán jobban).
Azonban ha komolyan gondolod, megcsinálsz egy egyetemet, szerzel gyakorlatot, akkor nagyon megéri.
Egy tapasztalt senior szoftverfejlesztő simán megkap havi bruttó 1 milliót vagy többet is. Bejelentve, alklalmazottként.
Köszönöm a válaszokat!
A válaszaitok alapján úgy döntöttem, programozás egyetemre megyek, így is egyetem választás előtt álltam.
Meg az is fontos, hogy a programozás nem annyi, hogy 1x megtanulod és jónapot. Hanem van egy tanulási görbe.
- 0 tudásból megtanulsz valamennyit, legy egy meredek "jó vagyok"
- lesz egy hamis magabiztosság, hogy "pro vagy" és itt hasalnak el a legtöbben, mert megsértődnek, hogy nem veszik fel sehova.
- Majd lesz egy zuhanás, hogy "rájösz, hogy semmit sem tudsz"
- És innen lesz az egészséges magabiztosság kiépülés, hogy mindél többet szeretnél tanulni, hogy jobb legyél.
Ha eléred az utolsó pontot és megtanulsz pár technológiát, akkor fogsz beletartozni abba az "elit"-be, akiket keresnek a vállalatok.
Igaz ez egy "Hype görbe", de ugyan ez igaz a fentiekre:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!