Milyen típusú billentyűzet a legalkalmasabb programozásra?
Már van gamer billentyűzet, gondolom van programozóknak billentyűzet is.
Melyik jobb, lapos vagy normál, döntött vagy vízszintes, ti melyiket preferáljátok?
Kb mindegy, ami kényelmes. Ha elkezd fájni valamid, akkor érdemes elkezdeni gondolkodni valamilyen ergonomikus billentyüzeten.
Nekem konkrétan 15 évnyi billentyüzet használattól kb egy éve elkezdett fájni a csuklóm külsö része (ha rákeresel, hogy ulnar deviation, akkor láthatod, hogy tartottam a kezem mindíg). Vettem egy Kinesis Advantage2 billentyüzetet, azóta nincs semmi panaszom.
Látom te sem sokat programoztál még életedben.
Hogy nem kell napi 8 órát azt aláírom, de a Stack Overflow és a napi 1-2 óra az hülyeség.
A programozó nem egy gyorsíró adminisztratív munkörben dolgozó személy, nem gépelsz éjjel nappal.
Eddig tapasztalatom szerint szinte mindegy. Volt amikor Macbook billentyűzetén programoztam és imádtam, majd átszoktam egy mezei kb 2 ezer forintos billentyűzetre egy PCn és utána furcsa volt vissza menni a Macbookra.
Minden megszokás kérdése.
Egyéni preferencia kérdése is. Sokan a slim billentyűzeteket preferálják. Én meg éppenséggel azoktól tudnék frászt kapni. Nekem kell a fizikai visszajelzés, hogy stabilan és kényelmesen tudjak gépelni. Nem kell gamer billentyűzet, egy normális kialakítású membrános is megteszi. Már vagy 10 éve egy ilyet használok: [link]
A lényeg az, hogy normális kiosztású legyen. Agybajt tudok kapni azoktól a billentyűzetektől, ahol lenyomnám reflexből a print screent, erre lemegy alvóba a gép.
Egy dologba belekötnék.
Attól, hogy nem napi 8 órában végez az ember gépíró munkát, attól még nagyon is fontos, hogy tudjon a saját tempójának megfelelő ütemben kényelmesen gépelni. Való igaz, hogy a programozó nem csak egész nap gépel, de borzasztóan teljesítményromboló az, amikor belelendül, elkezdene gépelni, de a billentyűzet hülyeségei miatt ez vontatottan megy. Mire gondolok? Például a nem megszokott kiosztásra. Régebben divat volt a print screen - scroll lock - pausr/break helyére tenni a kikapcsolás, felfüggesztés, stb. gombokat. Alatta az insert helyén meg print screen volt, a home helyén scroll lock, stb, minden csúszott lejjebb. Volt "szerencsém" ilyen billentyűzettel dolgozni. Túl azon, hogy megszívtam párszor, amikor képernyőképet akartam készíteni (viszonylag ritka művelet, de annál bosszantóbb), ehelyett véletlenül kikapcsoltam a gépet. Kevésbé bosszantó, de sokkal gyakoribb, amikor home helyett nyomtam scroll lock-ot. Vagy amikor összébb vannak rendezve a funkcióbillentyűk, és nem tud az ember gyorsan rányomni arra, amire szeretne, mert meg kell néznie, hogy pl. az F6 hol van. Ilyen, és hasonló esetekben nem lehet dinamikusan gépelni, mivel folyton megszakítja a folyamatot a korrigálás és a keresgetés. Persze, meg lehet szokni idővel, hiszen ez tényleg csak megszokás kérdése. Csak akkor mindenhol olyan billentyűzetet kéne az embernek használni, mert ha azt megszokja, utána meg odaül egy normális kiosztásúhoz, akkor azon fog bénázni.
Talán még ennél is zavaróbb, amikor rossz a billentyűzet mechanikája. Kaptunk a munkahelyemen új Lenovo gépeket, hozzá járnak nagyon stílusos Lenovo billentyűzetek, amiknek némelyik billentyűjét ha nem pont középen nyomod le, akkor megakad, nem nyomódik le rendesen, így számtalan gépelési hibához vezet. (Emellett persze "kompakt", nem szabályos a kiosztása, ami szintén zavaró.) Nem véletlen, hogy a többség inkább az addigi billentyűzetét akarja használni.
A csuklókat kell pihentetni, mindenféle képpen lapos gombokkal rendelkező emelt billentyűzet javasolt, aminek van kézpihentetője.
Nekem ezt a reumatológus mondta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!