Igaz, hogy a BME-s diákokból sikeres programozó szakemberek lesznek?
#8.Véleményem szerint nekik kéne kinevelni a saját munkásaikat.
Egyszerűen túl specifikus embereket keresnek, igen kell fejlesztő de pontosan arra a feladatra ami meg lehet pont 1000 fejlesztőből 10...
Túl magasan van a léc, amit egy frissen egyetemen végzett nem tud megugrani.
Végzettség nélkül meg nehéz felmérni hogy jó-e az adott illető, kell valami alapján szűrni. Egy BSC diploma nem rossz kiindulási pont, azt bárki el tudja végezni akit érdekel ez a szakma és ebben szeretne dolgozni.
De nyilván lehet valaki diplomásként is rossz fejlesztő, de így talán alacsonyabb az esély hogy mellényúl a cég.
A papír csak azért kell, hogy lássa a munkáltató, hogy képes vagy alkalmazkodni másokhoz, van kitartásod, időkorlátok alatt meg tudsz oldani feladatokat, stb. Röviden: idomítható vagy.
A tudás, tehetség meg baromira emberfüggő. Ez nagyon nem az iskolától függ, inkább a környezettől, amiben nevelkedsz.
Azért az sem igaz teljesen, hogy mindenképpen a diplomának kéne lenni a kiindulási pontnak. Itt vagyok például én is. Diplomán nincs, talán soha nem is lesz, tanultam önállóan programozni pár éven keresztül autodidakta módon, elvégeztem utána egy szoftverfejlesztői OKJ-t, mellette szerencsémre akadt pár ingyenes lehetőség (Újratervezés program, Struktúraváltás), állami keretek közt, de például a Training360 cég által mentorált képzések. Idestova 4 éve foglalkozok programozással, nem érzem magam Istennek, de ahogy itt írjátok sokan, többnek érzem magam programozás terén, mint egy friss diplomás.
Ráadásul ott van a Githubomon számtalan nyilvános projekt. Közel 30 jelenleg. Belekóstoltam, volt/van tapasztalatom a Java-ban, C#-ban, JS-ben, Typescriptben, Angularban, Pythonban, MySQL-ben, és úgy érzem még rengeteg dologra képes lennék, jelenleg junior szinten érzem magam, és az első fejlesztői állásomra pályázok. Bizakodó vagyok.
Igen, hazánkban a BME az egyik legjobb egyetem. A másik az ELTE.
De jön fel az óbudai is, elég szépen.
Az oktatás színvonala olyan, amilyen az alapanyag.
Ha te nekiállsz főzni, akkor a rohadt krumpliból, meg a büdösödő húsból nehéz lesz fejedelmi étket összehozni.
Az egyetemek azzal küzdenek, hogy a középiskola hiányosságait kiköszörüljék. Mert már onnan úgy jön el a kis verebek egy része, hogy bizonyos fogalmakkal sincs tisztában, nem, hogy azokat használni is tudná.
Az egyetem ezekből a tökfőzelékekből persze, hogy nem fog tudni első osztályú fejlesztőket faragni.
Akinek viszont megvan az alapja amire építkezhet, azt az egyetem [ELTE,BME,OE] kiképezi, ez vitán felül áll.
"Akinek megvan az alapja, amire epitkezhet, az nem igazan megy tobbre egy ELTE-vel vagy BME-vel, mint egy DE-vel vagy ME-vel mondjuk."
Már, hogy ne menne többre?
Az egyetemek nem egyformák. Különbség van a profok színvonalában, hozzáértésében, az elvárás szintjében is.
Egy fővárosi egyetemet egy vidéki ritkán fog tudni überelni. Egészen objektív okok miatt.
A harvard, a Yale, az MIT nem véletlenül nevesebbek mint a kucskóherédi bagórágó főiskola.
Biztos, hogy neked reális lehetőséged van ezt felmérni?
Mert én kétlem.
Amúgy, az simán előfordulhat, hogy egy debreceni egyetemen végzett valaki nagyobb affinitással van a szakma iránt, mint egy BME-s, de 100-100 embert összehasonlítva már látszik a különbség.
"Biztos, hogy neked reális lehetőséged van ezt felmérni?"
Igen, sok a közös projekt, főleg mióta mindenki otthonról dolgozik és tökmindegy, hogy egy évvel ezelőtt melyik irodában ültél.
Te hol tapasztalod az ellenkezőjét?
Most már sehol, de korábban elég jól érzékelhető volt ez, ráadásul, ha megnézed, a piac elég jól beárazza az ELTE-t és a BME-t is, IT vonalon.
Egyébként mindkettő híres, nemzetközi viszonylatban jól ismert egyetem.
Viszont, ha egy projekt színvonala nem ér el egy szintet, akkor a benne dolgozókról is elég nehéz szakmaisági szempontból reális rangsort felállítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!