Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Egy ilyen project mennyire...

Egy ilyen project mennyire lenne komplikált (vagy lehetséges)?

Figyelt kérdés

Először is le szeretném szögezni, hogy kezdő vagyok, kb 1 éve "programozgatok" C#-ban, de semmi komoly. Ezen felül elsősorban hobbiból, saját magam szórakoztatása miatt csinálom a dolgot, szóval időt is tudok bele fektetni, és nem is az a fontos, hogy mennyire hasznos, vagy értelmes a kész program. Csakis az, hogy közben jól érezzem magam, és esetleg tanuljak is belőle valamit.

Viszont pont a kezdőségem miatt nem tudom, hogy mekkora fába vágom a fejszémet, és azt, hogy lehetséges-e egyáltalán ilyen módon ezt megoldani.

[link]

Itt van egy táblázat. Minden sorban az első 2 oszlop egy-egy unique elem (tárgyak), és annak az ID-je. A többi oszlopban 8 tagú sorozatok (receptek) vannak: 25 különféle "összetevőből" kerül ki ez a 8 tag, lehet benne ismétlődés, de a sorrend nem számít. A sorozatban a tagok képek (egy táblázatban elhelyezve), de van unique alt text mindegyikhez.

Ki szeretném gyűjteni, és el szeretném tárolni valahol a tárgyakat, és a hozzájuk tartozó recepteket. Azért hogy utána tudjak köztük összetevő alapján keresni: Például ha olyan tárgyakat keresek amikhez pontosan 2 db kék szív kell, akkor mutassa meg nekem a 401 402 403 és 407-as ID-jű tárgyat.

Így összeszedve a gondolataimat ez elég soknak tűnik, de érdekelne a megvalósítás, és ha valakinek van tippje, hogy milyen irányban kellene elindulnom, milyen alapismereteket érdemes szereznem ehhez, azt megköszönöm.

2021. máj. 2. 01:25
 1/6 anonim ***** válasza:
Felviszed adatbázisba és kb 1 lekérdezés. Nem értem hol ebben a probléma.
2021. máj. 2. 08:16
 2/6 A kérdező kommentje:

Pont ott van a probléma hogy nem tudom felvinni adatbázisba. Ha meg vannak az adatok onnantól már szerintem el lennék vele én is.

Az érdekel, hogy lehet-e ezt valahogy automatizálni, mert 727-szer 10 "sorozatot" kellene felvennem egy adatbázisba. És mivel még weblapokkal sose foglalkoztam, ötletem sincs, hogy mi lenne a teendő ilyenkor. Vagy hogy egyáltalán lehet-e így kiragadni adatokat egy weblapból.

2021. máj. 2. 11:05
 3/6 anonim ***** válasza:

Tehát csak az adatok felvitelével van gond, és az is fix adat (hiszen megvan a száma)

Nem kell ehhez weblap, feltöltheted bármilyen adatbázisból vagy akár az adatbázisod management felületéről (SSMS?)

2021. máj. 2. 11:21
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

"Vagy hogy egyáltalán lehet-e így kiragadni adatokat egy weblapból."

Persze, hogy lehet. A weblapok szerkezetével kellene tisztában lenned. Azt talán tudod, hogy a weblapok html formátumú fájlok és a rajtuk található adatok pozícióját, egyéb jellemzőjét úgynevezett TAG-ek írják le.

Egyszerűbben, ha az oldalt lemented akkor feldolgozhatod sima text fájlként is.

Ez egy kezdő számára nem egyszerű feladat, de nem is lehetetlen. Sokat lehet tanulni belőle és hamar szolgáltat 'aha' élményt is.

2021. máj. 2. 11:44
 5/6 anonim ***** válasza:

Ha még nem foglalkoztál weblapokkal, akkor egy kicsit nehezebb, de korántsem lehetetlen, nem egy agysebészet. Ha megnézed az oldal forrását (lemented az oldalt, vagy jobb gomb után View Source), akkor megtalálhatod benne a szükséges információt. Sokat segít a böngésződ fejlesztői eszköztára is!

Az oldal forrásában van egy <table class="wikitable sortable jquery-tablesorter" width="100%"> tag, ez azonosítja a táblázatot, amiben az elemek vannak. Ezen belül a <thead> tagen belül van a fejléc, a <tbody> pedig maga a táblázat.

A <tbody>-n belül <tr> és </tr> tagek között találod a táblázat sorait, ezen belül <td> és </td> között az adott sor celláit. Ami bonyolítja a helyzetet, hogy a 4*2-es kis táblázatok külön táblázatok egy-egy cellán belül. A cellákon belül lévő <a> tagek title attribútuma szerint gondolom eldönthető, milyen elemről is van szó.

Szóval nincs más dolgod, mint alapszinten megismerkedni a HTML felépítésével (ez később is jól jöhet, ha XML-el dolgoznál majd), aztán pedig csak szövegfeldolgozásról van szó. A reguláris kifejezések jól jöhetnek, én a helyedben azoknak is utánanéznék!

Amúgy ez egy generált táblázat, tehát az oldal készítőjének megvannak a nyers adatok, talán el tudod kérni tőle. Mondjuk azzal nem tanulnál annyit :)

Egyébként egyáltalán nem lehetetlen feladat, és sokat tanulhatsz belőle, úgyhogy hajrá!

2021. máj. 2. 19:00
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, weblapokkal nem igazán foglalkoztam még, de majd leülök mellé, és megpróbálom
2021. máj. 3. 20:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!