PLC programozáshoz mennyi alap kell?
Most fejeztem be a Vegyészmérnök BSc képzést a Debreceni Egyetemen, viszont elég nehézkes a munkakeresés. (Oké, eddig még egy cég sem jelzett vissza... 😅) Nem tudom, hogy ennek a vírushelyzet is az oka, vagy csak szimplán sz@r szakmát választottam, de a lényeg, hogy kicsit elakadtam. Nappali MSc-re nem tudok menni, mert szeretnék elkezdeni végre dolgozni, (ha másnem heti 4 napban) a levelezőre meg nem futja, szóval gondoltam esetleg elkezdek valami ingyenes képzést, aminek talán hasznát is veszem. Na most azok közül, amiket találtam, a PLC programozás keltette fel a figyelmemet. Azt érdemes tudni, hogy a programozáshoz túl sok közöm nincs, a Free Pascal-lal szórakoztunk csak középsuliban, illetve ritkán (azaz inkább nagyon ritkán) hobbi szinten ismerkedek a HTML-lel, PHP-val és a Python-nal, illetve ha nagyon béna vagyok a játékokhoz, akkor az Assembly-vel (Cheat Engine). De kétlem, hogy ezek közül bármelyiknek is hasznát venném, szóval mondjuk úgy, hogy nincs semmi programozói alapom. Van esélyem szerintetek elvégezni egy kb. fél éves PLC programozói képzést? Erről lenne szó:
Előre is köszönöm az értelmes válaszokat! 😁
Inkább tanuld a nyelvet nagyon keményen. Németet például és menj külföldre. Degeszre keresed magad majd. Csak úgy szippantják fel a jó mérnököket. (Feltéve, ha érted is?) :)
Ahol szakmai gyakorlaton voltál oda nem mehetsz? Nem próbáltad? Én ott kezdtem az első állásom - nem vegyészkét, hanem villamosmérnökként. Ahogy végeztem még a nyelvvizsgám nem volt meg - így az angolra koncentráltam, de egyszer csak jött a cégtől email, hogy nem-e szeretnék ott dolgozni, ha már végztem?
Szóval a szakmai gyak hely egy próbát megérhet, hisz ott már "ismerhetnek" meg te is a helyet. De, ha ez kilőve és a közelbe nincs semmi olyan, akkor utazni kell, nincs mese. Nézz távolabbi hírdetéseket is.
Attól függetlenül persze elvégezheted a PLC-t. Nincs olyan tudás amely ne lenne hasznos - lehet még jól is fog jönni későbbiek során a munkádhoz. De én akiket láttam "akik" PLC-vel foglalkoztak, azok kb "karbantartó" fokozatban voltak a cégnél.
Viszont fél éves munkatapasztalattal többre mész jelenleg, mint plussz képzéssel.
Sajnos néhány hetes/hónapos tanfolyamon nem lehet megtanulni egy szakmát.
PLC programozáshoz előny lenne valamilyen programozási ismeret (esetleg gyakorlat is) valamint valamilyen elektrotechnikai ismeret szintén előny.
Nem árt tudni mitől zárt egy áramkör, hogyan működik egy huzalozott vezérlés, stb.
Ezek a PLC tanfolyamok kb arra jók, hogy kb. megmutassa milyen lehetőségek rejlenek a PLC-ben. Megtanít jelzőlámpát villogtatni, öntartást készíteni, megmutatja mi az időzítő és milyen fajtái vannak, hogyan kell alkalmazni, stb.
Rendszerint ezt (a linkelt oldalon a képen is látható) mikro-PLC vagy programozható relén mutatják be és ilyenen tanítják.
Persze kis lépésekkel kell haladni és elsőnek ez pont jó, de a gyártósorokat nem ilyen programozható relék vezérlik hanem nagyobb PLC-k. A kettő között nem kevés a különbség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!