Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Miért nem működik az alábbi...

Miért nem működik az alábbi bash program?

Figyelt kérdés

Ez egy egyszerű "gondoltam egy számra" program, amiben van életed is remélem érthető mi a cél.

elet=3

szam=30

tipp=0

while (( tipp != szam )); do

elet=elet-1

if (( elet = 0 )); then

echo "Game over"

break

fi

read tipp

if (( tipp < szam )); then

echo "nagyobb"

elif (( tipp > szam )); then

echo "kisebb"

fi

done

echo "nyertel"

echo $elet

Egyenlőre még ismerkedek a nyelvvel, én c-s gondolkodásmóddal írtam ezt. Köszönöm.

2021. márc. 9. 21:15
 1/4 anonim ***** válasza:
76%
Még jó, hogy nem írtad le a kínodat, így újabb lehetőség adódik barkóbázni!
2021. márc. 9. 21:24
 2/4 anonim ***** válasza:
néhány dollár kimaradt nem ?
2021. márc. 9. 21:39
 3/4 anonim ***** válasza:
93%

Valahogy inkább így:

[link]

1. Amikor felhasználod a változókat, tegyél elébük $ jelet

2. Feltételeket [[ és ]] jelek közé kell rakni.

3. Számok összehasonlításánál használd a -eq (egyenlő), -ne (nem egyenlő), -lt (kisebb), -le (kisebb vagy egyenlő), -gt (nagyobb), vagy -ge (nagyobb vagy egyenlő) operátorokat.

4. Írj ki "felhasználóbarátabb" visszajelzéseket.

5. Ha már van kisebb és nagyobb feltétel, akkor van egyenlő is - ekkor nyert a felhasználó (amit nem a cikluson kívül írunk ki).

A véletlenszám-generáláshoz: [link]

2021. márc. 9. 22:08
 4/4 A kérdező kommentje:
Utolsónak köszönöm szépen, ezek szerint mégsem volt annyira érthetetlen a problémám(#1). Még annyival szeretném kiegészíteni hogy ha nyertem akkor a végén kiírja a megmaradt életek számát. Ha viszont az "echo "nyertél!"" után oda írok egy "echo $elet" sort akkor valami ilyet ír ki a végén például: 3-1-1 , tehát nem vonja ki belőle a probalkozásokat.
2021. márc. 10. 08:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!