Hogyan lehet önerőből megtanulni programozni?
Attól függ, hogy mennyire komolyan szeretnél elmélyedni a témában:
- A c#-ban vagy a Java-ban (főleg netbeans-el) elég könnyen összedobhatsz egy kisebb programot, kis utánaolvasás után.
Ha komolyabban szeretnél elmélyedni a témában, javaslom a c++ -t (rengeteg nyelvnek ez az alapja, és minden van benne (pl. pointerek, operátor túlterhelés, stb..)) illetve a phytont ami könnyedén elsajátítható.
"A githubon levő cuccok többségében profi fejlesztők alkotásai."
Jó, ez pont hazugság. A github kisebbsége profi fejlesztő. A többsége hozzá nem értő sarlatán vagy csak simán diák, akit nem tanítottak meg még semmire.
Azért káros, mert mindenféle hülyeségeket tud onnan eltanulni, ami egyáltalán nem jó.
Ha első körben csak a programozásba szeretnél belekóstolni, akkor én is a hackerrank féle oldalakat ajánlom, ahol pl. python-ban elég gyorsan el lehet sajátítani az alapokat.
A programozás nem annyira a nyelven múlik, az csak egy alacsonyabb szintű megvalósítása az absztrakt algoritmusoknak, ezért ne ragadj meg a programnyelv kérdésnél sokáig. Nyugodtan belekezdhetsz bármivel, a Python tényleg nagyon egyszerű, ezért jó erre, bár szerintem C++, C# is ajánlott, ezeknek csak másabb a kód szintaktikája (formátuma kb.), meg kicsit szigorúbb bizonyos dolgokban, de ha elég precíz vagy, akkor semmi extra.
A modern eszközöket nélkülöző C-vel nem érdemes ilyen céllal foglalkozni, azt majd csak akkor, amikor már még alacsonyabb szinten akarod megérteni a számítógép működését.
Alacsonyabb szint azt jelenti, hogy hardverhez közelibb. A legalacsonyabb azok a nullák és egyesek, ezután jön az assembly, majd a modern programnyelvek, mint a C, python, stb. Utóbbiak mind egy nagy kategóriába tartoznak, de mint írtam, azért nincsenek teljesen azonos szinten. A legmagasabb az lenne, ha a gondolatainkkal tudnánk programozni, ezalatt van a beszélt nyelv, és még utána a formálisan megfogalmazott algoritmusok (pszeudokód).
Ha már az alapok mennek pl. Pythonban, és érdekel rendesen a dolog, akkor érdemes egyrészt magában a programozásban jobban elmélyedni, meg egyúttal mindenképpen illene megtanulni pl. hogyan is működnek a számítógépek, hogyan kell algoritmizálni, hogy működnek a hálózatok, stb. (és jó esetben ezek érdekelnek is téged). A jelenleg használatos technológiákat is meg kéne tanulni abban az irányban amivel te foglalkozni szeretnél majd, pl. ha mobilfejlesztés, akkor pl. Flutter, React Native, vagy a két gyártónak a natív technológiáival. Bizonyos munkakörökhöz pedig matekban is fejlődni kell, de ez pl. egy webfejlesztőnek kihasználatlan tudás.
Egyébként nem kell túlspilázni, szépen kezdd az elején ahogy írtam, utána meg gyere vissza további tippekért, hogy tovább tudjunk küldeni annak megfelelően, hogy hol állsz, csak már most akartam adni egy átfogóbb képet, hogy nagyjából miből is állnak a dolgok.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!