Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Ezt vajon miért írja ki?

Ezt vajon miért írja ki?

Figyelt kérdés

Nemrég kezdtem el tanulni Python-ban a programozást és ha lefuttatom ezt a programot mindig azt írja ki, hogy "Majdnem eltaláltad!", ha a tippem nem maga a gondolt szám, azaz az "x". Akármelyik számot beírom.

Maga a program :

x = 5

tipp = int(input("Szerinted melyik számra gondoltam? : "))

if tipp == x:

print("Eltaláltad!")

elif tipp+1 or tipp-1 == x:

print("Majdnem eltaláltad!")

Azt sem értem, hogy újra megírtam ugyanígy csak az elif-nél felcseréltem a feltételt pontosan így : elif tipp-1 or tipp+1 == x: , és így valamiért logikusan működik. Valaki nem tudja mi lehet a megoldás a problémámra?

2020. dec. 18. 16:41
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom de ilyen biztos nincs semelyik prog nyelvben, hogy

tipp+1 or tipp-1 == x:

Olyan lehet, hogy:

tipp+1==x or tipp-1 == x:

Illetve létezhet az első de ott a tipp+1 mindig true ha x!=-1

2020. dec. 18. 16:50
 2/4 anonim ***** válasza:
65%
Mivel a tipp+1 kifejezést feltételes kifejezés helyén adtad meg, ezért feltételes kifejezéssé fogja python átalakítani. Minden nem nulla érték True lesz, csak a nulla lesz False. Mivel True or akármi az True lesz, ezért mindig végrehajtódik az elif ág, kivéve, ha -1 a tipp értéke.
2020. dec. 18. 22:17
 3/4 anonim válasza:

Szia!

Így működik. Figyelj arra hogy az "if"-eknél be kell tartani a formázást, tehát beljebb kell írni. Illetve az "elif"-nél a "tipp" helyett az "x" kell

x = 5

tipp = int(input("Szerinted melyik számra gondoltam? : "))

if tipp == x:

print("Eltaláltad!") # Ahogy látod itt beljebb van írva

elif x + 1 or x - 1 == x: # Illetve itt "x"-re cseréltem

print("Majdnem eltaláltad!")

2020. dec. 22. 08:18
 4/4 anonim válasza:
Én az előző vagyok azaz a 3-as. Sajnos ahogy látom itt a Tab az nem mutatja ,de akkor lehet hogy jól csináltad.
2020. dec. 22. 08:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!