Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Mennyire használnak a programo...

Mennyire használnak a programozók specifikációt és hogy néz ki egy?

Figyelt kérdés
Tehát ha írtok egy programot (aktívan dolgozó programozók/tapasztaltak akik dolgoztak már munkahelyen vagy projekten), életszerű, hogy csináltok specifikációt? És ha igen, hogy néz ez ki nektek? (legyen ez egy megrendelt szoftver vagy akármilyen program)

2020. nov. 27. 14:09
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Én V-modellben szerinti fejlesztéssel dolgozok multinacionális cégnél, és a munka 90%-a dokumentáció. Ennek része mindenféle specifikáció is, amit validálni és verifikálni kell a folyamatban adott pontokon, és mindegyiknek külön tesztje van. Szóval mi nagyonis használjuk a specifikációkat kötelezően.

Hogyan néz ki a specifikáció? Különböző szinteken különböző követelményeket fogalmazunk meg, amelyeket némi kommenttel és előszóval egy dokumentumba rakunk. Ez a dokumentum, ami legalább 30-40 oldal, tartalmaz általános részeket, fogalomjegyzéket, a követelményeket,...

2020. nov. 27. 17:08
 2/10 anonim ***** válasza:
29%

Meglehetősen életszerű.

Ahol ilyen nem készül, azt a céget jobb is elfelejteni.

A speckó egyébként kb. úgy néz ki, mint egy félig megírt program.

Definiálva van a program user oldali igénye, fejlesztő oldali szerkezete, modularitása. Előre meg vannak határozva az alkalmazott struktúrák, interfészek. Az adatbeviteli mezők, formok még meg is vannak rajzolva a jobb helyeken.

Az első komoly speckó, amivel találkoztam, ~ 1300 db A4-es oldalt tett ki, négy könyvbe volt lefűzve és ezt másodmagammal meg is valósítottam, bő hét hónap alatt.

2020. nov. 27. 17:14
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Ez nagyban fejlesztési model függő. A tradicionális vízesés vagy V modellt követő helyen részletes szoftverkövetelményeket írnak, majd megtervezik a szoftverarchitektúrát: komponenseket, interfaceeket stb.

Ahol agilis modelt követnek ott ezt általában jóval lazábban kezelik. Ilyen helyeken gyakran alkalmaznak test driven developmentet esetleg behavior developmentet.

2020. nov. 27. 20:56
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

@3: "Ahol agilis modelt követnek ott ezt általában jóval lazábban kezelik. Ilyen helyeken gyakran alkalmaznak test driven developmentet esetleg behavior developmentet."

Pontosan. A mostanában divatos agilis fejlesztésnél nem fektetnek túlzott erőforrást a specifikáció kidolgozására, ehelyett a fejlesztők és a megrendelő folyamatos interakcióban áll, a fejlesztésben elért haladást folyamatosan megbeszélik, és ha kell, igazítanak a célokon. Így a termék a megrendelő igényeit jobban kiszolgáló szoftver lesz.

Ha a specifikáció 100%-ban megoldható, akkor ez a fejlesztési metodológia természetesen kevéssé alkalmas pl. beágyazott rendszerek. De az esetek többségében, pláne, ha nem professzionális felhasználóknak készül a szoftver, akkor a részletre kiterjedő specifikáció elvből nem is lehetséges.

2020. nov. 30. 10:10
 5/10 anonim ***** válasza:
Azért érdekes a különbség a szemantikában, én a specifikáció alatt mindig a formálisan dokumentált user/üzleti követelményeket értettem. Azoknál a cégeknél ahol én dolgoztam, amit 1-2-3 írtak mi technical design document-nek hívtuk.
2020. nov. 30. 15:15
 6/10 anonim ***** válasza:
5: oké, de formálisan specifikációval én az egyetem óta nem találkoztam.
2020. nov. 30. 15:27
 7/10 anonim ***** válasza:
Mármint a "user követelmény" értelemben specifikációval? Pedig nem árt, főleg nagyobb projectnél, már csak azért is, hogy védd a saját alfeledet ha a végén a megrendelő kitalálja, hogy hát ő nem is ezt akarta. (Persze ha eleve prototípusos/agile fejlesztés akkor ez kevésbé játszik.)
2020. nov. 30. 15:31
 8/10 anonim ***** válasza:

A user követelmény nem formális, hanem informális.

Formális specifikáció alatt a ténylegesen logikai formulákkal leírt specifikációt értem.

2020. nov. 30. 15:44
 9/10 anonim ***** válasza:
Igen, én is, azért írtam így hogy megkülönböztessem a technikai designtól, amiben az architektúra, adatmodell stb van. Nálam nagyjából úgy néz ki a folyamat, hogy követelmény=>specifikáció (de volt ahol ezt is functional design-nak hívtuk,) => technical design => kód.
2020. nov. 30. 15:49
 10/10 A kérdező kommentje:

Logika formulás specifikáció alatt mire értitek?

Előfeltétel, utófeltétel?

Ha igen, ti akkor azt nem nagyon használjátok?

2020. dec. 1. 12:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!