Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Legjobb O komplexitás?

Legjobb O komplexitás?

Figyelt kérdés

Az a feladat hogy sorban áll egymás mellett x darab ember akiknek ismert az életkoruk. Pontosan y darab lépést kell végrehajtanunk. Egy lépésben kiválasztunk egy embert a sor elejéről vagy a sor végéről és kivesszük a sorból. Az lépések végeztével a kivett emberek életkorát összeadjuk. Mennyi így a maximálisan elérhető összeg?

A sort egy tömb jelképezi ahol a tömb i-edik eleme az i-edik ember életkora. Maximum 100 000 ember állhat a sorban, egy ember maximum 100 éves lehet és y <= x.

Ha végigpróbálom a lehetséges elvételeket akkor ha jól számolok O(2^x) a komplexitás mert legrosszabb esetben x-szer választok 2 opció közül. Ezt mennyire lehet csökkenteni?

2020. júl. 24. 14:16
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:

@Kérdező, ha nem akarsz megoldást látni, akkor ne nézd meg az alábbi pastebin linket.

#20 Gondolom kezdő vagy még te is. Itt egy O(n) megoldás, egyszerű sliding window:

[link]

Ez intuitívabb, mint egy O(y) megoldás, illetve kellően nagy y esetén valószínűleg gyorsabb is.

Ha ezt megérted, akkor könnyen rá kell jönnöd már egy O(y) megoldásra, mert az elv nagyon hasonló.

(C++-ban írtam, ha nem foglalkoztál még ezzel a nyelvvel, akkor a "vector<int> &arr"-t sima int tömbként értelmezheted)

2020. júl. 26. 19:10
 22/34 A kérdező kommentje:
Gondolkoztam ilyesmi irányba de nem jutott eszembe hogy felhasználjam az összes elem összegét.
2020. júl. 26. 21:43
 23/34 anonim ***** válasza:
0%
Próbáld ki a backtrack technikát
2020. júl. 27. 09:50
 24/34 A kérdező kommentje:

Azt próbáltam először írtam is a kérdésben.

Közben sikerült egy O(y) megoldást implementálnom a 21-es válasz alapján.

Köszönöm a válaszokat!

2020. júl. 27. 10:14
 25/34 anonim ***** válasza:

"O(y)-hoz meg egyszerűen csak implementálj egy O(y) megoldást. Elég triviális, nincs szükség hozzá semmi különleges adatstruktúrára vagy algoritmusra."

Hát jó, úgy látom igazad volt.

"Ha ezt megérted, akkor könnyen rá kell jönnöd már egy O(y) megoldásra, mert az elv nagyon hasonló."

Ez meg hogy jött ki?

Pont ez az hogy nem értem ez hogy jön az eredeti kérdésből az ki, de annyit megértettem belőle hogy csinál bizonyos összegzéseket és speciális módon minimum keresést. O(y) futási idejű megoldást ki tudtam belőle hozni, mert látom hogy lespórolható belőle egy while ciklus.

2020. júl. 27. 18:00
 26/34 anonim ***** válasza:

Mármint mi hogy jött ki?

Nem értem, hogy mit nem értesz. A megoldásom elve nem tiszta?

2020. júl. 27. 18:21
 27/34 anonim ***** válasza:
A megoldásod nem tiszta. Nem a c++ része, hanem amikből áll az összeadások és kivonások pl. a megfelelő tagok egymás kivonásából kapott értékek összegzéséből kapott számok sorozatának minimum keresésnek mi köze van a kérdésbe feltett maximumkereséshez azt nem értem.
2020. júl. 27. 22:25
 28/34 anonim ***** válasza:
100%

Írtam, hogy egy sima sliding window megoldás.

Mondjuk 10 elemű a tömb és y = 3. Mindegy, hogy jobbról veszünk el 3 elemet, vagy balról, vagy jobbról 2-t és balról 1-et, vagy fordítva. Mivel 3-at veszünk el és azt is csak szélről, mindig 7 egymás melletti elem marad. Ami változik, az ennek a 7 elemnek a pozíciója.

Nevezzük ezt a 7 elemet belsőnek, a maradék 3-at pedig külsőnek.

Arra vagyunk kíváncsiak, hogy a külső elemek összege mikor maximális. Nyilván akkor, amikor a belső elemek összege minimális.

Megkeressük a belső elemek összegének minimumát és kivonjuk az összes elem összegéből, így megkapjuk a külső elemek összegének maximumát.

Azért írtam, hogy ebből könnyen rá kell jönnöd egy O(y) megoldásra, mert az elv ugyanaz, csak az gyakorlatilag az inverze a fenti megoldásnak.

Nem a belső elemek minimumát keresed meg, hanem a külső elemek maximumát.

Mivel eleve az a kérdés, nem kell foglalkozni az összes elem összegével, tehát csak y-tól függ a komplexitás.

2020. júl. 28. 07:30
 29/34 anonim ***** válasza:

Onnantól nem értem hogy mitől a belső elemek összegének minimuma amit csinál az a minimumkeresés. Ha brute force vagy backtrack lenne még érthető lenne.

"Azért írtam, hogy ebből könnyen rá kell jönnöd egy O(y) megoldásra, mert az elv ugyanaz, csak az gyakorlatilag az inverze a fenti megoldásnak."

Akkor lehet nem erre a megoldásra gondoltál. Én azt láttam meg amikor csináltam egy O(y) megoldást belőle, hogy total - best értéke kell. A best és total változó inicializálási értéke tök mindegy mennyi csak az a lényeg hogy egyforma legyen, ezért inicializáltam 0-ra mindkettőt. Az i=w kell ciklus előtt:

[link]

Technikai okokból kicseréltem vector-t mert teszt szkripttel meg ipython shell-ből interaktívan kézzel tesztelem. Nem akarok kínlódni a cppyy-vel, jobb backend-nek a C-vel kompatibilis függvény paraméterek, technikai izék most nem érdekelnek. Az zavar hogy matematikailag nem látom át.

2020. júl. 28. 10:39
 30/34 anonim ***** válasza:
100%

Legyen mondjuk [1, 2, 3, 4, 5] a tömb és k = 2.

Inicializálod az ablakot azzal, hogy összeadod az első 3 elemet (azért 3-at, mert 5 - 2 = 3 az ablak mérete). 1 + 2 + 3 = 6 lesz az ablak összege.

Ezután elkezded jobbra tolni az ablakot. Mivel az ablak mérete fix, ezért minden egyes lépésnél 2 dolog történik:

- egy új elem kerül az ablak elejére

- az ablak végéről kiesik az utolsó elem

Először bejön a 4 és kiesik az 1, tehát 6 + 4 - 1 = 9 lesz az új ablak összege. Aztán bejön az 5 és kiesik a 2, tehát 9 + 5 - 2 = 12 lesz az összeg.

6, 9 és 12 minimuma 6. 1 + 2 + 3 + 4 + 5 = 15. 15 - 6 = 9. Ez a megoldás.

2020. júl. 28. 11:52
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!