Szoftverfejlesztő OKJ mennyire nehéz informatikai előképzettség nélkül? Teljesíthető?
Melyik típusa?
Nappali?
Iskolarendszerű nem nappali?
Iskolarendszeren kívüli nem nappali? Ez utóbbi nevetségesen könnyű és semmit se ér. Ha mellette sokat képzed magad, kb olyan, mintha autodidakta tanulnál...
Attól függ, hol, melyik tanárnál.
Az, ahol minden nap be kell járni tanulni, az intenzív, na, az húzós lehet. Nincs ideje leülepedni a dolgoknak, nincs idő átrágni magadat a tudásanyagon, begyakorolni másnapra otthon, amiket vettetek.
A hétvégi jó. Ott eléggé magas szintű tudást lehet szerezni.
Azért egy progalapot elvégeznék előtte a helyedben (én is így kezdtem), azok 20-40 órás tanfolyamok szoktak lenni, és őrült jó alapot adnak, és kóstolónak is jó, kiderül, neked való-e a programozás. Akkor legalább az OKJ elején nem kapkodja az ember a fejét.
Engem itt nem szeretnek, mert erősen és sokszor 'érzelemdúsan' nyilvánítom ki a véleményemet, ami általában eltér a mainstream-től.
Én végeztem el a hétvégi, 1 éves (fizetős, iskolarendszeren kívüli) szoftverfejlesztő OKJ-t és most az esti egyetemen is túl vagyok két féléven, _eddig_ minden tárgy teljesítve.
A 2 éves OKJ kb. másfélszer annyi (csak másfélszer szerintem, mert a tanfolyami jellegű is inkább 1,5 éves, mint 1 és nincs nyári szünet), tehát nyilván másfélszer több idő is van mindenre. Gondolom jobb, mint az enyém volt.
Bár a szakdolgozat követelményei azonosak, a központi írásbeli azonos, az intézményi gyakorlati eltér, annak csak a körvonalai vannak nagyjából meghatározva az intézmények számára.
Egy hosszabb, tehát 1 - 1,5 éves bootcamp (2 cégről tudok jelenleg, akiknek van ilyen és amúgy jó hírű mindkettő) képzésen gyorsan haladnak, kemény képzések és a korszerű, éppen használatban levő technológiákba azért rendesen beavat, a git (verziókezelő) használatába is és van csoportos projektmunka.
Kezdésnek jó szokott lenni, akinek nem elegendő, később ott az esti, levelezői egyetem az ország számos pontján.
Míg az OKJ-n lassabban, kíméletesebben haladnak (sokaknak még ez is nehéz, mert totál motiválatlanok), nincs komolyabb csoportos projektmunka, verziókezelő rendszer begyakorlása. A szakdolgozat követelményei nevetségesek (nem kell hozzá git-et használni, nem kell bele design pattern, igazán még öröklődés se feltétlenül, nem értékelik a korszerű, piacképes technológiák használatát...), a központi írásbeli színvonala nevetséges, én könnyebbnek érzem az emelt szintű érettséginél, ahogy megnéztem azt gyakorlásképp...
Az egyetem pedig átfogó tudást hivatott adni.
Igen, van matek, igen, van C, van C++, igen, kell tanulni algoritmusokat, méghozzá papíron. Sokan mennek csak a papírért egyetemre, aztán csodálkoznak, hogy jéééé itt tanulni is kell és nemcsak a 3 legnépszerűbb nyelv (Java, JavaScript, Python) van meg nemcsak azok a technológiák, amiket közvetlenül használni fognak.
Jónak tűnik az egyetem is, mert az átfogó alapokat megadja és akit tényleg érdekel a szakma, annak érdekes is.
Viszont nem javaslom kezdőknek. Mármint az estit vagy a levelezőit nem javaslom.
Nem is az elején kezdik, gyors tempóban haladnak, rettenetesen nehéz tud lenni de legalább önmagában nem is elegendő.
Az OKJ helyett már autodidakta tanulással is jobban jársz amúgy...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!