Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Többértékű függőség gyanújának...

Többértékű függőség gyanújának ellenőrzése adott tábla esetén hogyan végezhető egy SQL LEKÉRDEZÉSSEL?

Figyelt kérdés

2020. máj. 3. 15:41
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Azt kell vizsgálni, hogy van-e két vagy több olyan tulajdonság, ami függ egy adott "A" tulajdonságtól, de nem függenek egymástól.

Pl. van egy ilyen tábla:

film(film, színész, producer)

Ebben a táblában:

* a színész függ a film-től.

* a producer függ a film-től.

* de a színész és a producer nem függenek egymástól. -> MVD

Tehát felírva az MVD-t: film ->-> színész, producer.

Megoldás: Szét kell választani a tulajdonságokat külön táblákba:

film_szineszek(film, színész)

film_producerek(film, producer)

Ha erre a logikai gondolatmenetre írsz nekem egy SQL lekérdezést, akkor minden tiszteletem a tiéd lesz! Félre ne érts, elképzelhető, hogy lehet írni, de a függőségeket az adatbázis-szerkezet modelljéből szokás vizsgálgatni.

2020. máj. 3. 22:47
 2/8 anonim ***** válasza:
63%
Pontosan mit nevezel többértékű függőségnek? Mondanál egy példát? Mert definíció szerint ha az egyik függ a másiktól, akkor a másik meghatározza az egyiket, azaz többszörös értéknek nincs helye.
2020. máj. 4. 05:33
 3/8 A kérdező kommentje:
Nagyon köszi a választ:)
2020. máj. 4. 07:51
 4/8 anonim ***** válasza:
#2: Multivalued dependency-ről van szó (MVD), de nekem is utána kellett olvasnom, hogy mi akar ez lenni. Magyarul még nem hallottam. :)
2020. máj. 4. 14:50
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Köszi. Azt írják, ez a 4NF-hez kell, azt meg ki használja?
2020. máj. 4. 17:20
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom de van 2 veb oldal amin remélem meg találod amit keresel.

Adatbázisok elméleti alapjai (08abaeae) - Eltepeople.inf.elte.hu › kissA relációs adatbázisok és az SQL nyelv azon alapvető tulajdonságait mutatjuk be, amelyek minden relációs adatbázis-kezelő rendszer esetén azonosak. ... melynek során a funkcionális és többértékű függőségeket, illetve a BCNF, ... Legfontosabb: Az ellenőrző kérdések + a relációs algebrai feladatok megoldása, SQL-be ...Hiányzó: gyanújának ‎adott ‎végezhető

Adatmodellezés, adatbázis-tervezés - ELTEpeople.inf.elte.hu › kissPDF8. az adatbázisterv megvalósítása SQL-ben. (create table…, create ... szállító egy adott árut csak egyféle áron szállíthat, ... Többértékű attribútumok leképezése. • Kérdés ... Minden altípushoz külön tábla felvétele, egy egyed csak egy táblában szerepel. ... esetén azonban az {egységár, mennyiség} → {összeg} függőség már.Hiányzó: gyanújának ‎végezhető ‎LEKÉRDEZÉSSEL?

2020. máj. 9. 08:12
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Ettől a beömlesztett karakterhalmaztól nem lettem okosabb.
2020. máj. 9. 13:34
 8/8 anonim ***** válasza:

Nem tudom mennyire használják a gyakorlatban a 4NF-t, de általában BCNF-ig el szoktak menni biztosan. Szerintem 4NF-nek (és feljebb) nagy adatbázisban van értelme, ahol jelentős lassulást okoz az MVD jelenléte.

A probléma ugye az, hogy - maradva a filmes példánál - ha be akarunk szúrni vagy módosítani akarunk egy adaton a táblában, akkor az rengeteg sort érint.

Például:

filmek: sg-1, sga

színészek: tealc, daniel

producer: wright, cooper

A producerek mindkét film készítésében részt vettek.

A színészek mindkét filmben szerepeltek.

Mondjuk van egy ilyen táblánk:

film(sg-1, tealc, wright)

film(sg-1, daniel, wright)

film(sga, tealc, wright)

film(sga, daniel, wright)

Ehhez hozzá szeretnénk adni cooper-t is, mint második producert. Ha megnézzük ez minimum 4 sort érint! Ha a filmeknek 100-100 szereplőjük van, akkor ez máris 200 sort jelentene.

Aztán gondoljunk bele, ha a filmnek 5 producere és 100 szereplője, akkor egyetlen új színész beszúrását 5-ször kell elvégeznünk (a producerek miatt), egyetlen új producer beszúrását pedig 100-szor (a színészek miatt).

Míg ha külön lenne választva a tábla (4NF), akkor:

film_színész(sg-1, tealc)

film_színész(sg-1, daniel)

film_színész(sga, tealc)

film_színész(sga, daniel)

film(sg-1, wright)

film(sga, wright)

Cooper beszúrása itt két sort jelentene, függetlenül attól, hogy hány színésze van a filmeknek. Egyetlen új színész beszúrása 1 sor, egyetlen új producer beszúrása 1 sor.

2020. máj. 9. 15:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!