Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Ti hogy vagytok a szakmabeliek...

Ti hogy vagytok a szakmabeliek maximalizmusával?

Figyelt kérdés

Szerencsére eddigi rövid pályafutásom során kiváló senior fejlesztőkkel dolgozhattam együtt. Juniorként csodálom a tudásukat, de van egy dolog amit nem értek.

Ez pedig a maximalizmus. Az a fajta maximalizmus, amire véleményem szerint nincs szükség. Azt látom, hogy az ügyfelek nem is látják, mert nem veszik észre ezt a fajta minőséget már. Ők azt látják, hogy működik-e egy feature, vagy nem és jól működik-e, tehát üzletileg nem biztos hogy kifizetődő. Szt látom, hogy egy szinten túl ez frusztráló a kevésbé tapasztalt kollégáknak, de van úgy hogy egyik senior frusztrál vele egy másikat.

Nem arról van szó, hogy ne akarnék jó szakemberré válni, csak ezt a dolgot még egyszerűen nem értem. Lehet, én még nem vagyok kész teljesen a szakmához?

Ti hogy látjátok?

(Arra is kíváncsi vagyok, hogy ezt melyik fórumon lehetne még előhozni, mert szívesen meghallgatnék több embert, mind üzleti, mind szakmai oldalról is.)

2019. dec. 13. 19:14
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Ez nem maximalizmus. Egyszerűen arról van szó, hogy a karbantarthatóságra, esetleg a kód újrafelhasználhatóságára, is gondolnak, illetve nagyon jól tudják, hogy a pongyola kód gyakrabban eredményez hibás működést.
2019. dec. 13. 19:20
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Ahogy az előttem szól is írta, ha a maximalizmus alatt a coding standardek meg design patternek etc. szigorú követését érted, vagy az alapos unit tesztelést, az elsősorban nem az ügyfél érdekében történik, hanem a saját (meg a csapatuk) életét teszik vele könnyebbé.
2019. dec. 13. 19:55
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Mit értesz pontosan maximalizmus alatt?
2019. dec. 13. 20:23
 4/9 anonim ***** válasza:
89%
Amit te maximalizmusnak hívsz, az valószínűleg a különböző coding standardek, clean coding, design patternek alkalmazása. A céljuk, hogy a kód jól áttekinthető, karbantartható, egy bizonyos határon belül bővíthető, és konzisztens legyen. Konzisztencia alatt értem azt, hogy a kód két különböző pontja (vagy akár adott cégen belül két eltérő projekt kódbázisa) egységes szisztéma szerint épüljön fel, hogy az a fejlesztő is azonnal kiismerje magát benne, aki a kódbázis azon részével még nem találkozott. Bizonyos komplexitás felett csak így tartható fenn a hatékony munkavégzés. Ugyanez teljesül a bővíthetőségre is, egy kódbázis tervezésekor figyelembe kell venni, hogy az ügyfélréteg, a cég fejlesztői kapacitása, illetve a lehetséges fejlesztési célok tekintetében mennyire kell bővíthetőnek lennie a kódnak, mennyiféle feature kerülhet a jövőben még bele. Minél szélesebbkörű funkcionalitásra kell felkészíteni a kódot, annál komplexebben és precízebben kell az egészet lefejleszteni. Ez most még maximalizmusnak tűnik neked, de eljön majd a pillanat, amikor ülsz a kód felett, be kellene vezetned egy új feature-t, ami apróság lenne, de egyszerűen nem tudod megcsinálni a fél kódbázis újraírása nélkül, és akkor garantálom, hogy azt fogod mondani: Miért lett ilyen sz*rul megtervezve ez a kód?
2019. dec. 13. 21:09
 5/9 anonim ***** válasza:
70%
Attól még, hogy az utcán az első járókelőnek nem tűnik fel, mi a különbség egy tégla- és egy gyorsépítésű ház között, de egy nagyobb szellő elviszi az utóbbit másnap az nem jelenti azt, hogy az előbbi "Az a fajta maximalizmus, amire véleményem szerint nincs szükség".
2019. dec. 14. 01:35
 6/9 anonim ***** válasza:
81%

Nem akarok hosszú esszét írni, mégis megpróbálom kifejteni a lényeget:

A lefordított, futtatható program készül az ügyfélnek; a kód viszont a számítógép mellett a kollégáknak és a sok évvel későbbi önmagatoknak készül. Van, hogy egy kevéssé beszédes kód értelmezése már néhány hónap után nehézséget jelent a szerzőjének is, ami újabb hibák bevezetését és a meglevők elrejtését támogatja. Ezért fogalmaztak meg fejlesztők a saját tapasztalataik alapján különféle elveket, melyek ezeket a problémákat hivatottak elkerülni.

Az elvek részben ellentmondanak egymásnak, mégis érdemes kiválasztani belőlük néhányat, és az alapján fejleszteni. Így a kód átláthatóbb, érthetőbb lesz, könnyebb megtalálni a meglevő hibákat, és megnehezíteni az újabbak keletkezését.

2019. dec. 14. 10:08
 7/9 anonim ***** válasza:
59%
A maximalizmus az lenne, ha minden áron tökéletes programot akarnának készíteni, ami a földi halandókból álló csapatok esetén lehetetlenség.
2019. dec. 14. 10:10
 8/9 anonim ***** válasza:
85%
Legyen otthon egy saját projekted, amiben nem használsz semmilyen alapelvet, úgy írod, ahogy gondolod. Aztán majd meglátod, mi lesz vele.
2019. dec. 14. 10:30
 9/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenki válaszát. Elég sokat tanultam most. Egész más megvilágításból látom a dolgot, így ez már nem frusztrál.

El kell sajátítanom ezt a fajta látásmódot nekem is.

2019. dec. 14. 11:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!