Ti hogy vagytok a szakmabeliek maximalizmusával?
Szerencsére eddigi rövid pályafutásom során kiváló senior fejlesztőkkel dolgozhattam együtt. Juniorként csodálom a tudásukat, de van egy dolog amit nem értek.
Ez pedig a maximalizmus. Az a fajta maximalizmus, amire véleményem szerint nincs szükség. Azt látom, hogy az ügyfelek nem is látják, mert nem veszik észre ezt a fajta minőséget már. Ők azt látják, hogy működik-e egy feature, vagy nem és jól működik-e, tehát üzletileg nem biztos hogy kifizetődő. Szt látom, hogy egy szinten túl ez frusztráló a kevésbé tapasztalt kollégáknak, de van úgy hogy egyik senior frusztrál vele egy másikat.
Nem arról van szó, hogy ne akarnék jó szakemberré válni, csak ezt a dolgot még egyszerűen nem értem. Lehet, én még nem vagyok kész teljesen a szakmához?
Ti hogy látjátok?
(Arra is kíváncsi vagyok, hogy ezt melyik fórumon lehetne még előhozni, mert szívesen meghallgatnék több embert, mind üzleti, mind szakmai oldalról is.)
Nem akarok hosszú esszét írni, mégis megpróbálom kifejteni a lényeget:
A lefordított, futtatható program készül az ügyfélnek; a kód viszont a számítógép mellett a kollégáknak és a sok évvel későbbi önmagatoknak készül. Van, hogy egy kevéssé beszédes kód értelmezése már néhány hónap után nehézséget jelent a szerzőjének is, ami újabb hibák bevezetését és a meglevők elrejtését támogatja. Ezért fogalmaztak meg fejlesztők a saját tapasztalataik alapján különféle elveket, melyek ezeket a problémákat hivatottak elkerülni.
Az elvek részben ellentmondanak egymásnak, mégis érdemes kiválasztani belőlük néhányat, és az alapján fejleszteni. Így a kód átláthatóbb, érthetőbb lesz, könnyebb megtalálni a meglevő hibákat, és megnehezíteni az újabbak keletkezését.
Köszönöm mindenki válaszát. Elég sokat tanultam most. Egész más megvilágításból látom a dolgot, így ez már nem frusztrál.
El kell sajátítanom ezt a fajta látásmódot nekem is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!