Kis segítség Pythonhoz? Nagyon kezdőnek.
A Python nem tartozik azt érdeklődéso körömbe (összesen 3 programocskát írtam benne), de erre általánosságban is lehet válaszolni.
A legfőbb: mindig értelmezd a hibaüzenetet! Nem tudom, angolul mennyire tudsz, de a szintaktikai hibák többségénél a hibaüzenetből egyértelműen kiderül, hogy mi a hiba. Onnan pedig már csak egy lépés, hogy kijavítsd.
"hibaüzenetet minden hibánál kapok vagy pl csak bizonyosoknál?"
Két fajtája van a hibaüzeneteknek: a szintaktikai, és a szemantikai hiba. Hibaüzeneteket csak a szintaktikai hibáknál kapsz. Ezek azok a hibák, amikor a Python értelmező (illetve más nyelveknél értelemszerűen az adott nyelv értelmezője/fordítója) nem tudja értelmezni, amit írsz. A szemantikai hiba viszont formailag helyes, a program elindul, lefut, de nem azt csinálja, amit szeretnél. Mondjuk ha összeadás helyett kivonást írsz valahová. Technikailag a program jó, így nincs hibaüzenet sem. Viszont hibásan működik. Nem akarok a különböző hibakeresési technikákba belemenni, ilyenkor kezdésnek a legjobb módszer a program fontosabb pontjainál a használt változók értékének kiíratása. Abból vissza lehet követni, hogy hol lehetett a hiba.
"el tudom menteni a programot hibákkal?"
Ha most te azt mondod, hogy eddig csak akkor mentettétek el a programot, ha helyesen lefutott, akkor a tanárotok megérdemelne egy hatalmas nagy tockost, amiért nem említette a rendszeres mentés fontosságát.
A Python program igazából egy sima szövegfájl. Amilyet mondjuk a Jegyzettömb, vagy akármelyik egyszerű szövegszerkesztő is használ. Miért ne menthetnéd el attól, mert hibás? Sőt, 5 percenként így is ajánlott a mentésre nyomni, hogy egy esetleges lefagyás, áramszünet, Godzilla-támadás ne 40 percnyi munkádat vágja tönkre, hanem max. 5-öt.
"el tudom menteni a programot hibákkal"
Ha megírsz egy python scriptet, akkor csak mentést követően tudod futtatni. És mivel a python egy interpretált nyelv, ezért csak futtatás során derül ki a hiba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!