Ti szeretitek az objektum orientált programozást?
Hát én pedig pont azt magyarázom, hogy attól még lehet objektum orientált.
Az lehet, hogy nem lesz jó, de attól még lehet OO. Nem azért kell valakinek "letörni a kezét", mert nem OO kódot ír, hanem azért mert szar kódot ír :D
Befejezve az offolást, én szeretem, hasznos, emberközelibb, bár mostanában gyakran a funkcionális megközelítés sokkal jobban tetszik, már ott, ahol ilyet érdemes csinálni (pl. JS).
A "OOP hazugság"-ot szerintem sokszor az okozza, hogy valamire alapból rá van erőltetve az egész.
Például ha mondjuk PHP-ban próbálsz valamit összerakni MVC alapokon keretrendszerrel, ott rengetegszer beleütközöl abba a problémába, hogy tulajdonképpen mindennek, amit írsz a controllerbe, egy service-ben kéne lennie, azok meg csak azért példányosodnak, mert van valami DI konténered/framework, különben jó lenne rájuk valami sima függvény is.
Mindenesetre nagyobb programoknál előnyös. Ott jól teljesít, kicsiben kb. bármi tud jó lenni.
Bármilyen enterprise projectet meg lehet írni procedúrálisan, de ember legyen a talpán aki képes debugolni vagy plusz feature-öket hozzáadni egy több millió soros kódhoz.
Az oop pont emiatt jó. Mivel jobban áttekinthető moduláris és a objectek között laza kapcsolat van így nagyon könnyű beszúrni vagy kivenni vagy átalakítani a kódot. És ami nagyon fontos, hogy tobb csapat könnyebben tud dolgozni ugyanazon a kódon.
No az oop nem minden esetben a megoldás.
Mert ha kicsi néhányszáz soros a kódod pl valami aprócska micro service API, akkor célszerű a nagyobb teljesítmény érdekében procedúrálisan írni.
Tehát nem szeretet kérdése az oop. Ott kell használni ahova az kell, mert ha nem teszed akkor szopni fogsz és azért a férfi fejlesztők nagy része nem szeret szopni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!