Ha win7 és win8 is van egy számítógépen, számít, hogy melyiket rakom fel előbb?
valami olyasmit hallottam, hogy a win8 tudja mi az a win7 igy megnézi településkor h nincs e fent valami a win7-től vagy még korábbi rendszertől s ha van akkor azt érintetlenül hagyja. win7 esetében meg ilyesmi csak xp vagy az alatti felé van, de win8 vagy win10 felé nincs mert amikor a win7 megszületett akkor ezek még nem léteztek. Csak nem tudom igaz e ez.
Sajnos csak egy ssd-m van...
Bootszektor nem tevődik sehová, miután az az aktív partíció első szektora és arra a partícióra kerül mindig a kernelindító program is (bootmgr).
Viszont a telepítő felülírja a kernelindítót újabb verzióra, illetve régebbire, ha a régit telepíted utoljára.
Az mindenképpen működik, hogy előbb a Win 7 és utána a Win 8, de fordított esetben is ki lehet javítani.
Igen, a telepítőlemezzel kijavítható.
Noha van egy másik módszer, amihez a partíció aktiválásával kell játszani (így teljesen elkülönül a két rendszer, mintha külön HDD-n lenne), külön bootmanagert telepíteni, de az haladóknak ajánlott inkább.
Nekem 120-as van megfelezve, így is elfért két rendszer, noha majd vissza akarom csinálni egybe, mert nincs kihasználva a másik.
Egyszerűbb esetben manuálisan is lehet aktívra állítani a másik partíciót, persze akkor átmenetileg indíthatatlan lesz a gép.
Viszont a telepítő csak a második (aktív) partíciót fogja használni boot-eszközként, vagyis arra települnek az indítófájlok is, míg az elsőn nem módosít semmit, azt csak adatként látja.
Ha telepítés után a másodikban indítom a Lemezkezelőt, aktív jelet átrakom az első partícióra, legközelebb már az fog indulni.
Vagy megoldható parancsikonnal is a váltás, a Diskpart segítségével, vagy valamilyen bootmanager program telepítésével, ami az MBR-kódot módosítva eltéríti a bootfolyamatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!