Bár lehet hülye kérdés de mégis feltenném! Tegnap beletekintettem egy picit az animációk készítésébe ( 2 és 3 D-s ) és megtetszett. Szerintetek rajztudás is kell hozzá?
A 2D-shez, ha el akarsz tudni helyezkedni az iparban vagy igazán jó akarsz lenni, szinte elengedhetetlen a rajztudás. Bár igazából függ attól is, hogy milyen 2D, a klasszikus, kézi animációra gondoltam most. De ha mondjuk Moho-ban vagy Toon Boom-ban vektoros animációval szórakozgatsz, akkor anélkül is tudsz boldogulni. Talán meg vagy lőve, ha nincs melletted egy karakter tervező, aki előrajzolja a karaktereidet, de az animáció egyébként se egyszemélyes meló, mindenki másban erős.
Olyasvalakiként, aki szintén nem túl jó rajzos, nálam a 3D volt az, amitől eldobtam az agyam, és különösen a Blender 2.80-től (a Mayától és 3Ds Max-tól ellenben a mai napig kitépném a hajam, szóval itt is meg kell találni, hogy melyik program illik hozzád).
Lenyűgöző, hogy míg a rajznál vért kell érte izzadni, addig a 3D-nél milyen egyszerű megszerezni az első sikerélményeket. Persze, mint ahogy ez is, minél jobban beleássa magát az ember, annál nehezebb lesz, hiszen kifejezetten nehéz szakma a 3D-s animáció is, de kevésbé vagy egyáltalán nem érződik az az erős korlát, hogy azért nem tudsz fejlődni, mert nem tudsz jól rajzolni. Bár biztos vagyok benne, hogy a rajz tudás előny itt is, csak nem létfontosságú. Olyanok viszont, mint anatómia vagy színtan, elengedhetetlen, hogy legyen valami fogalma róla az embernek (színtannal kapcsolatban amúgy BlenderGuru-nak van egy remek videója, ha tudsz angolul).
Na, de megint túl sokat dumáltam, sok sikert!
Jó az, ahogy gondolkodsz. Igen, ahogy te is írtad, egyedül sok idő és kell hozzá a tapasztalat és a szoftver ismeret, de nincs semmi akadálya annak, hogy el tudj készíteni egy rövid filmet.
Addig is alternatívaként a 3D-s képregénykészítés is érdekes tud lenni, ha már van egy kis gyakorlatod, mert itt is ugyanazokon a lépéseken mész végig, mint egy filmnél, csak nem kell aggódnod amiatt, hogy hogyan kösd össze a pózokat egy szép mozgással. És annyira talán nem is sok idő, ha úgy számoljuk, hogy egy karaktert kb. 1 hónap alatt csinálsz meg (ez az én csigalassú csúcsidőm, egy profi biztos sokkal gyorsabb), akkor kb. 3 hónap alatt össze tudsz rakni egy két szereplős rövid képregényt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!