Mi lehet a probléma, hogy nem tudom frissíteni a Firefoxot az Ubuntu12. 04 lts operációs rendszerű laptopomon?
Itt a válasz:
"Április 26-án megjelent a Precise Pangolin kódnéven fejlesztett Ubuntu 12.04 LTS. A népszerű szabad operációs rendszer új kiadása hosszú távú támogatással érkezik: a felhasználók 5 évig, vagyis egészen 2017 áprilisáig kapnak majd hozzá biztonsági frissítéseket és javításokat..." Vagyis elavult a rendszer. Még így is jól bírta a netbankod.
Az, hogy a 12.04.5-ös (Precise Pangolin) terméktámogatása 2017. április 28-án lejárt:
Jelenleg LTS változatból a Ubuntu 14.04.5 (Trusty Tahr) még támogatott, de ajánlatosabb a 16.04.5 (Xenial Xerus) vagy a legfrissebb Ubuntu 18.04.1 (Bionic Beaver) használata.
Amit tehetsz:
0. Mindenek előtt csoinálsz egy biztonsági mentést a fontos állományaidról egy külső meghajtóra.
1. beállítod a csomagtárolókat (/etc/apt/sources.list) - a Precise Pangolin még elérhető gyári csomagtárolójának beállítása:
[link] precise main restricted universe multiverse
2. Frissíted a csomagok adatbázisát - ehhez nyitsz egy parancssort és beleírod:
sudo apt-get update
3. Majd a csomagokat:
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get dist-upgrade
4. Majd visszamegyünk a csomagtárolókhoz (/etc/apt/sources.list) és átállítjuk Trusty Tahr-ra:
[link] trusty main restricted universe multiverse
(ha használsz külső csomagtárolókat - például PPA - akkor a /etc/apt/sources.list.d könyvtárban levő állományoknál a "precise" szót cseréld "trusty"-ra), majd frissítünk (2. és 3. pont)
Ha sikerült, és újraindítás után felállt a rendszer örülünk (és felhajtunk egy kupicával - egy verzióváltás ugyanis nem várt izgalmakat okozhat: kb. mintha Windows 7-ről Windows 10-re váltanánk ;) )
5. A 4. ponthoz hasonlóan a Trusty-t lecseréljük Xenialra:
[link] xenial main restricted universe multiverse
(ha használsz külső csomagtárolókat - például PPA - akkor a /etc/apt/sources.list.d könyvtárban levő állományoknál a "trusty" szót cseréld "xenial"-ra), majd frissítünk (2. és 3. pont) sikeres újraindítás után örülés és ivászat. ;)
Bővebben, grafikus alkalmazásokkal:
Innen szedd le a Firefoxot:
-> "Speciális telepítési beállítások és más platformok"
Linux 32 bit vagy Linux 64 bit, amilyen rendszered van. Letöltődik egy .tar.bz2 fájl, azt kitömöríted ahogy tudod, ha máshogy nem megy, akkor paranccsorból: tar -xf firefox-63.0.3.tar.bz2
Ha megvan, belépsz abba a mappába, ahova kitömörítetted, ebben találni fogsz egy "firefox" nevű fájlt, ezt elindítod. Ha nem tudod másképp, akkor paranccsorból: ./firefox
Ekkor elindul a Firefox, és elvégezheted, amit akarsz.
Másik módszer, hogy letöltesz egy friss Ubuntut, kiírod pendrive-ra, bebootolsz vele, és akkor lesz egy viszonylag friss Firefoxod. De ha lesz időd, mindenképp frissítsd a rendszered, ahogy előző leírta!
Elfogtam egy üzenetet:
"Szia!
Ne haragudj, hogy üzenetemmel zavarlak. Nagyon örültem, hogy részletesen leírtad nekem, hogyan telepítsem a frissebb Ubuntu verziót, és nagyon köszönöm is. Lépésről lépésre haladtam , de sajnos nem sikerül többször azt írta ki, hogy parancs megtagadva.Amiatt írok, hogy nem tudnál e ajánlani hozzáértőt aki pénzért vállalná Budapesten. Négy laptop szervizest hívtam ma, de ebből három nem foglalkozik Linux-Ubuntuval, a negyediknek meg sok a munkája.
Nagyon köszönöm újra, hogy figyelmet szentelsz a problémámnak!
Üdv."
Inkább azt javasolnám, hogy írd le, melyik lépésnél írja ki a "parancs megtagadva" hibaüzenetet.
Feltételezem a /etc/apt/sources.list módosításánál, ugyanis ahhoz rendszergazdai jogosultság szükséges, tehát a szerkesztőprogram megnyitását valahogy így kell megtenni (gedit esetén parancssorból):
gksudo gedit /etc/apt/sources.list
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!