Van itt olyan, aki ma már nem használ asztali PC-t, laptopot semmire, csak mobilt és tablet-et a mindennapi életben? Ha igen mióta és miért. Milyen előnye/hátránya származott belőle.
Ugyanmár.
Egyszerűen kényelmesebb egy asztali gépen vagy laptopon ezt azt csinálni, de szerintem teljesítmény terén a csúcs mobil eszközök simán verik az asztali gépeket, laptopokat.
Reggel felkelsz, egy perc se, s megnézed emailt, bankszámlát, facebookot, az asztali gép el se indul addigra
Butaságokat beszélsz #3. Otthon a Socket775-ös gépedtől, amiben jó, ha van 7200rpm-es HDD és egy alsókategóriás VGA ne is várj mást (most csak hasraütés-szerűen mondtam valamit). Egy PC Ryzen 7 2700X, vagy i9-7900X procival, egy PCIe csatolófelületes SSD-vel, 16GB RAM-al és RTX2080Ti VGA-val ne mondd már, hogy lassabban tölt be annál, amennyi idő alatt te bekapcsolod a wifi-t telefonon... Az imént felvázolt kaliberű PC kb. 5mp vagy lehet kevesebb idő alatt már használatra kész sőt, ha gyorsan kezeled az egeret/billentyűzetet, akkor 5mp után már a böngésző is nyitva van és épp írod be a meglátogatni kívánt oldal címét. Telefonon, legyen szó csúcsról (S9-em van, az alapján mondom), 5mp kb. mire felcsatlakozik a wifi-re, amit ugye a hitelesítés, címkiosztás stb húz el ennyi ideig. És ebben az a vicc, hogy még csak olyan szörnyegeg proci/VGA páros sem kell, egy Ryzen5/i5 egy baromi gyors SSD-vel is hozza ezt a szintet.
Nekem egy G4400-al, egy belépő szintű Kingston UV400 120GB-os SSD-vel, 8GB RAM-al és egy RX560-al kb. 10mp alatt betölt a rendszer és az SSD-nek hála attól a pillanattól kezdve nyithatom is meg amit akarok. Az meg, hogy rendszer betöltés után mi indul el lényegtelen, nem kell kivárnom az SSD miatt, szépen elvégzi a gép magának a háttérben (mint telefonon).
Amúgy ha már teljesítmény, illendő lenne konkretizálni miről is beszélünk. Grafikus teljesítmény, számítási teljesítmény, adatfeldolgozási teljesítmény? Ezekben jelenleg a csúcs mobileszközök pont hogy nagyon is elmaradnak a PC-khez képest ami nem is meglepő, hisz egy kb. 7 col-os területre kizárt dolog i9 teljesítményű procit RTX2080Ti teljesítményű GPU-t bezsúfolni, de még ha lehetne is, elolvasztaná a készülékházat a hardver mivel nem tudnának olyan hűtést bele tenni, ami képes ezt megakadályozni.
De hogy számokkal is alátámasszam állításaimat, leírom az adatokat.
Adatfeldolgozás: az én telóm, az S9 kb. 815MB/s szekvenciális olvasási és kb. 204MB/s szekvenciális írási sebességre képes. Az Intel P4510 8TB-os (!!!!!) SSD-je ezzel szemben 3200MB/s olvasási és 3000MB/s írási sebességre képes.
Processzor, számítási teljesítmény: az alapból Intel-ekhez képest gyengébb egyszálas teljesítményt nyújtó Ryzen-ek, nevezetesen az R7 2700X egyszálasban 4828, többszálasban 26 494 pontot értek el. Az i9-7900X 5321/33 788 ponttal büszkélkedhet (a magasabb pontszám a többszálas teljesítmény). Az én telóm 3609/8909 pontokat szerzett a legjobban sikerült tesztem alapján.
GPU-ról sajnos nehezebb releváns benchmark összehasonlítást írni, mert most hirtelen nem találtam olyan programot, aminek adatbázisában egyaránt szerepelne a MaliG72 MP18 és a 2080Ti tesztje. Különböző programok által készült benchmark-okat meg nem érdemes összehasonlítani, mert lehet másképp működnek. Majd ha PC előtt leszek akkor keresek valamit.
Igaz, de eleve két eltérő architektúráról és egymáshoz közeledni látszó platformról van szó, amik eleve más ársávban mozognak. Arról nem beszélve, hogy mennyivel több mindenre tudsz használni egy PC-t (főleg ha erős) egy telefonhoz/tablethez képest. Ugye sokkal több utasításkészlettel is rendelkezik a PC processzora.
Ami az állandóan bekapcsolt wifi-t illeti, nos, arra ott a gépen az alvó mód. Egy gombnyomás, enter enter és már nyithatsz is meg ugyanúgy bármit. Ha meg ez nem elég gyors, csak a monitort nyomod ki amikor nem gépezel.
Egyébként én magamból indultam ki, hisz én mindig kikapcsolom azt, amit nem használok a telefonon. Nekem ezért nem is kellenek a Fókuszsegéd, Ne zavarjanak és társai opciók, mivel offline nem kapok értesítést, ha pedig nem használom a telefont akkor nincs bekapcsolva a wifi/mobilnet.
Az összehasonlításnak egyébként én nem sok értelmét látom. Bár a mobilvilág céljának tűnik az asztali megoldások felé közelítés, a jelenlegi helyzetben ez lehetetlen és egy ideig az is lesz. Nem tudnak egyszerűen ennyire kis helyen PC teljesítményt elérni. A mobil megoldások (néhány cross-paltform dolgot kivéve) "Casual" gaming-re, illetve szintén fapados minőségű munkákra és a gyors elérhetőségre elegendő, még a PC bármire (is). Amég ez így van, addig a PC-nek mindig lesz piaca és addig rengeteg háztartásban jó ideig állandóan jelen levő eszköz lesz a mobilokkal együtt, amik viszont egyenlőre még nem képesek kiváltani a PC-ket. Biztos van aki már száműzte a gépet az otthonából, de ez még a kissebség.
Úgy gondolom, ahogy írtam, hogy lettiben legtöbben felkelnek, s még az ágyban telefon a kézbe, s email stb, míg a számítógép, laptop esetleg nem is az ágy mellett van, s a lényeg, szerintem többeknek van iPhone 10-je, Galaxy S9-e, mint brutálprocesszoros, legjobb SSD-s asztali gépe.
Nekem pl közel 10 évig volt meg a 3. laptopom, ami ugye elég durva, s SDD-vel (SATA1 !!!), még az is tűrhetően viszi a 64 bites Windows 10-et, 4GB ddr2-vel, ami a max telepíthető memória abba a gépbe. Furcsa, hogy anyámnak 6 éves már ddr3 memóriás, szintén 4GB, szintén 53 bites Windows 10, szintén SSD, s sokkal lassabb. Ránézésre el sem hinném, hogy SSD van benne.
Aztán fél éve vettem egy asztali gépet, aminek csak a procija gyengébb, valami AMD raedon 400 vagy mi, 8GB DDR4, SSD SATA 3, valamiért mégsem kész a win 10 64 bit előbb mint kb 35 mp a bekapcsolástól, pedig minden felesleges betöltendő ki van kapcsolva,
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!