Milyen programokat érdemes megtanulni filmvágó munkához?
Filmek nagyobb programokkal készülnek amihez fizetni kell. Legyen az Adobe termékcsalád (Premiere Pro, After Effects), vagy Sony Vegas..
Lehet ingyenes programokkal is, csak lehetséges hogy nem azt a teljesítményt hozod ki mint a fizetősből. Például Kdenlive, OpenShot, Pitivi..
Én a Premier Pro-t javaslom, valahogy jobban bejön mint a Sony Vegas. Bár azt is kedveltem. A Premierben minden " ott van kéznél ". A videó színezési funkciója, a képi transzformációk és ezek idővonal funkciója...
Szóval minden olyan összeszedettebb...
Sokáig fenntartásaim voltak a Premierrel, azt gondoltam, hogy csak a sznobok használják, mert azzal vágni a videót az olyan " cool " dolog, meg csak felvágni jó vele.
Aztán a sors rákényszerített a használatára, mert a Vegas az én gépemen lefagyott. Még a legújabb verzió is használhatatlan lett a gépemen...
Így nem is volt más választásom mint a Premier...
És igaz, hogy minden rosszban van valami jó.
Mára megkedveltem a premiert is.
De most elárulok egy nagy titkot: Teljesen mindegy, hogy mivel vágod a videódat mert minden videóvágó ugyanazt tudja csak pepitában....
A lényeg a stabilitás, és , hogy mire akarod használni.
A Vegas előtt nagyon sokáig a Corel VideoStudióra esküdtem. Akkor meg azt gondoltam, hogy a Vegas csak felvágni jó mert mindenki azzal vágja a videóját....
Aztán a Corel is megadta magát a gépemen, milyen érdekes....
Aki úgy gondolja, hogy a gépemmel valami nem stimmel annak igaza van, már megérett a cserére....:)
Persze azért az ember próbál beszerezni valami jobb képességű programot, ha már megteheti, mert szerencsére majdnem minden programnak elérhető a feltört verziója, és egy amatőr videósnak ez csak jó.
Felőlem lehet a kérdező " nem amatőr " is. A lényegen nem változtat.
Ha rákeresünk, azért látjuk, hogy a Sony-n és a Premieren kívül is van élet...
Bár nem olyan sok, de akadnak hasonló kvalitású , ha nem még nagyobb tudással bíró videóvágók is.
Edius, Avid Media Composer, Final Cut, Resolve...
Bár a Final Cut-ot azt úgy tudom Mac OSX gépekre találták ki...
Sőt visszatérve a Corelhez az is egy nagy tudású program, nagyon széles lehetőségeket kínál alapból a videóink effektezéséhez, Az újabbak tele vannak intrókkal, templatesekkel, sőt alapból nagyon jó NEWBlue FX eszközök is vannak benne.
Mindenkép érdemes a kipróbálásra...
Az AVID egy brutál gépigényes és számomra elég bonyolult program...
Az EDIUS is egy komoly " cucc" , van belőle egy portable verzióm, nem gyenge ...
A Resolve egy professzionális színező progi ...
A Sony egy univerzális " igás ló ", mindent tud...
A Premier pedig még egy lapáttal rátesz a használhatóságával, logikus felépítésével...
És akkor most jöjjön a DE !!!
Az én gépemen azért a Premierrel sem olyan happy az élet! Iszonyat utánajárásomba került, hogy a Premiert is tudjam használni a gépemen....
Ugyanis valamiért a hangsávokkal rendszerint baja van. Nem ismeri fel, nem tölti be, a már félig kész videó projecteknek sem tölti be néha a hangsávjait.
Úgyhogy most ott tartok, hogy már megtaláltam egy használható módszert ennek az orvoslására, a youtubon bárki számára elérhető tutoriálokban ott a segítség, csak ki kell mazsolázni mert egy sem magyar nyelvű.
Tervezek egy magyar nyelvű tutorialt, amiben én is elmondom a megoldást magyarul, azt a megoldást ami egyenlőre nekem működik.
Majd ha kész lesz itt fogok szólni, és megnézhetitek.
Csúcs, hogy a Premierrel mit össze kell bohóckodni, hogy a hangsávot felismerje.... legalább is " az én gépemen " ...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!