Jogilag rendben van az, hogy az app-ok (egy részük) termékek? Szerintem az AppleStore és hasonló boltoknak és magának az operációs rendszernek biztosítania kéne, hogy egy megvásárolt terméket az ember eladhasson, elajándékozhasson másnak.
Az "Internet előtti időkben" - amikor a szoftverek túlnyomórészt valamilyen adathordozón (floppyn, CD-n, DVD-n,...) kerültek forgalomba - a szoftverek is egyféle "termékek" voltak tovább lehetett adni.
Viszont az Internet elterjedésével, a szoftver egy személyhez köthető szolgáltatás lett (legalábbis egy jó részük), így annak eladása kissé bonyolultabbá vált. Egyrészt ugye egy fizetős szolgáltatás esetén nem elég csak az autentikációs adatokat átírni.a tulajdonjogot is át kell ruházni (régen ez egyszerű volt, Te adtad a pénzt, én adtam a szoftver adathordozóját); illetve a szoftverhez tartoznak személyes dolgok - például tárhely - azokat is át kell vezetni (régit megszüntetni, újat létrehozni).
Támadd meg a bíróságon. Ott van pl. az Európai Unió Bírósága által hozott 2012-ben a C-128/11. sz. ügyben hozott döntése ( [link] ), miszerint: „A számítógépi program megalkotója nem tiltakozhat az internetről letöltött programjainak használatát lehetővé tévő „használt” licencek újraeladása ellen. A számítógépi program példányának e licenc szerinti kizárólagos terjesztési jogát az első eladás kimeríti .“
Vagy ott van az EU 2001/29/EC számú irányelve ( [link] ), ami azt mondja ki, hogy „A mű eredeti példányának vagy másolatainak első értékesítése a közösségben a jogosult által, vagy hozzájárulásával,kimeríti a viszonteladás ellenőrzésének jogát a közösségben.“.
Vagy ott a 2009/24/EC számú irányelv: „ ...a licenc második megszerzője, valamint a licenc minden további megszerzője hivatkozhat a terjesztési jog kimerülésére, ebből következően jogszerű megszerzőknek lehet tekinteni, akiket megillet az utóbbi rendelkezés szerinti többszörözési jog.“. Hivatkozz ezekre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!