A magyar iskolákban is ennyire "elterjedt" a szoftverlopás?
Beszéltem egy infótanár haverommal, aki egy szlovákiai magyar iskolában tanít.
Ő mondta, hogy tavaly vett az iskola 30 új számítógépet. Mindegyiket operációs rendszer nélkül vették, mert úgy olcsóbb. Amikor megjöttek a gépek letöltöttek ncore-ról egy Windows 7 telepítőt és mellé az Aktivátort is. Egyesével feltelepítették a gépekre, beaktivátorozták és azóta úgy működik. Mondta, hogy ebben az iskolában semmi legális programot nem találnák. (vannak adobe szoftverek, Windows, Office...)
Amikor kérdeztem, hogy nem e félnek valami ellenőrzéstől, akkor azt mondta, hogy ez itt Szlovákia... a kutyát nem érdekli hogy lopott vagy nem lopott valami szoftver. A cégekben is általában illegálisan vannak a programok, miért pont egy iskolát csesztetnének emiatt.
Hogy legyen valami releváns hozzászólás is a témában, ne csak "a magyar oktatás sz*r"-jellegű hiszti:
A magyar iskolákban - a szlovák példával ellentéteben - szerencsére rendelkezésére áll a Tisztaszoftver program:
melynek keretén belül az iskolák téritésmentesen, legálisan hozzájuthatnak a Microsoft Windows és Office termékeihez.
Ha megnézzük az idei érettségi szoftverlistáját:
* [link]
* [link]
az előzőeken kívül használatos szoftverek mind ingyenesen hozzáférhetőek - szóval nem kell kalózkodni.
nem tudom magyar sulikban hogy van, de osztrákoknál a legtöbb softwaret (windows, office stb), nagyon jutányos áron megkapják, olyan 90%-os kedvezménnyel, direkt az oktatás miatt.
Sőt, egyetemistaként vehetsz te is saját használatra nagyon olcsón win+officet, csak igazolnod kell, hogy aktív tanuló vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!