Van olyan függvény Excelben, ami egy cellába írt szöveget tud szétválasztani adott szónál? (részletek lenn)
Íme a példa:
'A' oszlopban egymás alatti cellákban a következők vannak:
meggy és eper
cseresznye és málna
dió és alma
A gyümölcsöket szét lehet választani két cellába úgy, hogy az egyik cellában az "és" szócska előtti gyümölcs, a másik cellában pedig az "és" szócska utána gyümölcs jelenjen meg? Tehát magára az "és" szóra nincs szükség.
Köszönöm a gyors válaszokat!
#1-es: Függvénnyel hogyan lehetne megoldani?
Ha bonyolódik a cellák tartalma, akkor is működik az a függvény? Pl. így változik a cellák tartalma:
meggy, eper, körte és barack
Ezeket szét lehet szedni úgy, hogy szintén csak 2 cellában jelenjenek meg? Tehát egyik cellába az "és" szócska előtti összes szöveg, a másik cellába pedig az "és" kötőszó utáni szöveg?
Igen, de most nincs Excel, amin kipróbálhatnám, csak improvizálok. Mondjuk A2-ben van a szöveg.
A3:
=bal(A1;szöveg.keres(" és ";A1)-1)
A4:
=közép(A1;szöveg.keres(" és ";A1)+4);255)
Bocsi, a másodikat elírtam..
=közép(A1;szöveg.keres(" és ";A1)+4;255)
Kipróbáltam és működik, nagyon köszönöm!
Egy kérdés, hogy jobban értsem a függvény működését:
Mit jelent a függvény végén a -1,+4;255?
Pl. a -1 nélkül is jó eredményt ad a képlet.
meggy és eper
A szöveg.keres() az " és " elejét, tehát az "és" előtti szóköz pozícióját adja meg, ami itt 6 lesz. Neked a szöveg első 5, vagyis szöveg.keres(..)-1 karaktere kell.
A -1 nélkül a szóközt is hozzárakja, tehát "meggy_" lesz.
Ha az "és" előtti szóköz pozíciója 6, és az " és " 4 karakteres, akkor az eper a 6+4 pozíción kezdődik, vagyis innentől kell levágni a szöveg végét.
A közép() függvény utolsó paramétere az, hogy milyen hosszú szöveget vágjon ki. Ha jól tudom, ez nem opcionális (de lehet, hogy rosszul tudom), úgyhogy ide egy jó nagy számot szoktam írni, aminél biztos nem hosszabb a szöveg. Egyébként a jobb() függvénnyel is megoldható lenne, de szerintem úgy bonyolultabb. Ízlés dolga.
Hát ez annyira pöpec, hogy legszívesebben dupla zöld mancsot adnék rá!
Köszi! Ez volt a problémám, s nagyszerűen megoldottad!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!