Milyen gyakran telepítitek újra a Linuxot?
Soha nem telepítettem még újra Linuxot, ámbár én Windows (XP-től fölfelé) sem igazán. Egy normálisan karbantartott Windowst sem kell újratelepíteni, Linuxra ez még inkább igaz.
Debian Jessie + Xfce.
Én Windowst olyan 1 - 1,5 évente újrahúzok, mert a régi programokból felteszek újakat, mármint frissítéseket egyszerre, meg lemegy a szemét is, ami összegyűlt ez idő alatt, meg hát ugye Win10-nél is, félévente jönnek a nagy frissítések, amik valamennyi szemetet generálnak, 2-3 ilyen nagy frissítés után azért akad bőven.
Linuxra térnék majd át, azért kérdeztem.
Ez nem Windows, hogy folyton újra kelljen telepíteni. A Linux nem szokott telemenni szeméttel, meg értelmesebben van megcsinálva a frissítés is, mint Windowsban, ahol DLL-eket cserélget.
2009 óta csak egyszer telepítettem újra a Linuxomat, azt is csak azért, hogy 32 bitről 64 bitre váltsak. Egyébként azóta komplett hardvercsere (alaplap+proci+ram) is volt alatta és köszöni szépen, jól van, csak a hálókártyának kellett egy driver, de zokszó nélkül elindult az új alaplapon.
Nekem Mint KDE van.
Ha jól karbantartott disztró és nem barmolod szét, akkor kb soha nem kell újratelepíteni, max disztrófrissítést csinálsz, de ha rolling release-es distro, pl Arch, akkor még azt se kell.
Amikor tönkremegy a vinyó.
Debian Jessie / Gnome.
Csak amikor az LTS időtartam lejár (kb. 5 évente), és ha minden jól megy, most már fogja tudni frissíteni magát a következőre. Eddig összesen háromszor telepítettem az elmúlt kb. 7-8 évben, ha az legelsőt is beleszámolom.
Linux Mint 13 + MATE
"milyen gyakran szoktátok újra húzni"
Ez egy fából vaskarika, és sajnos a Windows miatt terjedt el, hogy ez egy normális dolog, pedig nagyon nem az.
PCLinuxOS MATE
negyedik éve van fent, azóta hibátlanul megy...
ArchLinux+Gnome. Utoljára három éve kellett, mer átálltam 32-ről 64 bitre, és sikeresen elbarmoltam a rendszertöltőt. A többi eszközön még ezt is sikerült folyamatában megoldanom.
Alapvetően nem kell a Linuxot újrahúzni, még disztrófrissítéskor sem. Erre nézvést ajánlott olvasmány a HUP-on:
és az előzményei.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!