Linux operációs rendszeren otthoni felhasználásra?
Egy kis ízelítő, a Kubunturól, egy szintén váltani készülő illetőnek csináltam.
A Linux csak egy kernel. Abból most a 4.13 a legfrissebb stabil, olyan havonta-kéthavonta jön ki újabb. Eköré pakolnak mindenféle hasznos holmit, ezt együtt hívják disztribúciónak. Ebből olyan 300-féle létezik. Neked szerintem a Mint lesz a legjobb, vagy az Ubuntu.
Mondjuk szívem szerint az ArchLinuxot ajánlanám, nagyon gyorsan beleszoknál, de a jelek szerint inkább gamer vagy, mint kocka, úgyhogy neked az igen kevéssé lenne élvezetes. De szerintem egy kanyart megér.
"Ha net-re,zenére,filmre,Steam-re kell op.rendszer,akkor mehet a Linux"
+ Ha mondjuk egy stabil szerver kell, ami 24 órában menne 24 évig non-stop.
De ha valaki szeret néha újraindítani, esetleg imád félévente teljes rendszert újratelepíteni, akkor nem javaslok Linux-alapú rendszert.
"Ha net-re,zenére,filmre,Steam-re kell op.rendszer,akkor mehet a Linux."
+ Meg ha (akár web, akár mobil, akár multiplatform asztali alkalmazás) programozó az ember, akkor is jól el lehet vele. Meg lehet vele irodai munkákat (szövegszerkesztés, táblázatkezelés, prezentáció-készítés) végezni. Meg képet szerkeszteni, 3D modellezni, hangot/videót vágni.
Meg jó otthonra/irodába fájl-/nyomtató-/média-/fax-/VPN-/biztonságikamera-szervernek (NAS!). Ha vannak szenzoraid vagy elektronikusan vezérelhető cuccaid és a gépen van megfelelő interfész, akkor otthonautomatizálás céljából is hadra fogható.
"ami 24 órában menne 24 évig non-stop"
Naaa, azért 24 éves uptime kissé túlzás.
A Linux kernel 1991-es (26 éves) első Debian 1993-as (24 éves).
Bár Netware-ből volt 16 éves rekorder:
"Naaa, azért 24 éves uptime kissé túlzás.
A Linux kernel 1991-es (26 éves) első Debian 1993-as (24 éves)."
Ne a múltban élj, a jövőbe tekints! :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!