Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Tudna segiteni valaki, hogy...

Tudna segiteni valaki, hogy eligazodjak a szamitogepek világában? NVIDIA, ATI, INTEL, AMD?

Figyelt kérdés

Szeretném tudni mi kompatibilis mivel és mi-mi lényegében már olvasok rola reggel óta és szeretném osszetenni a képet de nem értem.Tehat van Az INTELés az ATI ami processzor?

Az NVIDIA es az AMD pedig az alaplap?

Tudom ez a mai vilagban mar bun ha valaki nem tudja de idaig nem foglalkoztam ezzel csak bementem a boltba es vettem egy gepet minel nagyobb szamok(ssd,ram)annal jobb ennyit tudtam.

Most szeretnem megerteni az egeszet.Tudna valaki segiteni ebben?Koszonom

2017. nov. 15. 11:25
 1/5 anonim ***** válasza:

Az Intel és az AMD csipgyártók. Processzort is gyártanak.

Mindkettőre építenek alaplapokat más gyártók is (ASUS, Gigabyte, stb).

Mindkét csipgyártó gyárt videócsipet is, ami az AMD esetében a (jó)pár éve felvásárolt ATI márkanév alatt fut.

Az Intelé Intel.

Kb igaz, hogy a nagyobb számok jobb gépet jelentenek, viszont annyiféle variáció van, hogy lehetetlen leírni.

2017. nov. 15. 11:29
 2/5 Derwer ***** válasza:
100%

CPU: Általános számoló egység ez a gép agya. (Intel, AMD)

GPU: Videókártya, grafikára szakosodott CPU. (NVIDIA, AMD/ATI, Intel)

RAM: Ideiglenes, gyors memória ahol ideiglenesen vannak az adatok. (tipikusan 4-8GB)

HDD: Háttértár. Nagy tárterület és relative lassúság jellemzi. (tipikusan több ezer GB)

SSD: Háttértár, de nincs benne mozgó alkatrész. kb 100szor gyorsabb mint a HDD de kisebb, drágább. (az egész rendszer nagyon meghálálja, pattogósabb lesz)

Alaplap: ez köti össze a fenti belső perifériákat és a külsőket. (egér, monitor, stb)

Asztali gépben simán lehet HDD-t és SSD-t is kombinálni. (adott esetben laptopban is)

Dedikált videókártyáknál az NVIDIA a dominánsabb, de AMD/ATI is bőven gyárt jókat.

CPUkról:

Kb 8éve a CPU-ban van egy alap GPU is, ami bőven elég a mindennapi használatra. (játékra már nem)

CPUknál az Intel nagyon domináns, erősebb és jelentősen drágább mint az AMD. Ez épp most van váltoóban az AMD Ryzen CPU-nak köszönhetően.

A Ghz önmagában semmit se számít, a belső architektúrán sok múlik.

Intelnél logikus a számozás, AMD-t nem követtem:

i3 - belépő szint , i5 - közepes szint, i7 - felső kategória (otthonra szerintem felesleges)

i5-7500 = 7. generációs (most 8 az aktuális, évente jön ki új)

Érdemes még tudni:

Turbo boost funkció: Ideiglenesen megnöveli a CPU 1-2 magjának a frekvenciáját, míg a többit lecsökkenti/kikapcoslja. Így hatékonyabb tud lenni, ha olyat futtatsz ami 1 szálon dolgozik. A legtöbb esetben 1 szálon futnak az alkalmazások, így ez hasznos.

Hyper Threading: Virtuális mag. Jelentős rugalmasságot ad, de csak 20-30% plusz abszolút teljesítményt.

Otthonra tipikusan 2magos CPU HT-val, (2mag, 4nek látszik) jó választás.

Mindezek még persze csak elnagyolt infók.

2017. nov. 15. 12:51
 3/5 A kérdező kommentje:
Koszonom szepen a valaszokat. Tehat az Intel es az AMD keszit CPU-kat es ezek nem kompatibilisek egymas alaplapjaval? Alaplapot gyart ugyanaz a ceg akar Intelhez akar AMD hez is vagy csak ehhez vagy csak ahhoz? A videokartya ,RAM mindegyik alaplaba kompatibilis csak a processzor nem?
2017. nov. 15. 18:07
 4/5 anonim ***** válasza:
Nagyjából igaz. RAM, videókártya, merevlemez szinte minddel kompatibilis, a RAM-nál max annyit kell nézni hogy az adott alaplap mennyit kezel. A CPU-nál az adott alaplap foglalata dönti el, hogy milyen CPU mehet bele. Ezt úgy szokás, hogy választasz egy árban és tudásban szimpatikus CPU-t és ehhez választasz alaplapot és egyebeket...
2017. nov. 15. 19:03
 5/5 A kérdező kommentje:
Koszonom szepen a valaszokat.
2017. nov. 15. 19:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!