Tudna segiteni valaki, hogy eligazodjak a szamitogepek világában? NVIDIA, ATI, INTEL, AMD?
Szeretném tudni mi kompatibilis mivel és mi-mi lényegében már olvasok rola reggel óta és szeretném osszetenni a képet de nem értem.Tehat van Az INTELés az ATI ami processzor?
Az NVIDIA es az AMD pedig az alaplap?
Tudom ez a mai vilagban mar bun ha valaki nem tudja de idaig nem foglalkoztam ezzel csak bementem a boltba es vettem egy gepet minel nagyobb szamok(ssd,ram)annal jobb ennyit tudtam.
Most szeretnem megerteni az egeszet.Tudna valaki segiteni ebben?Koszonom
Az Intel és az AMD csipgyártók. Processzort is gyártanak.
Mindkettőre építenek alaplapokat más gyártók is (ASUS, Gigabyte, stb).
Mindkét csipgyártó gyárt videócsipet is, ami az AMD esetében a (jó)pár éve felvásárolt ATI márkanév alatt fut.
Az Intelé Intel.
Kb igaz, hogy a nagyobb számok jobb gépet jelentenek, viszont annyiféle variáció van, hogy lehetetlen leírni.
CPU: Általános számoló egység ez a gép agya. (Intel, AMD)
GPU: Videókártya, grafikára szakosodott CPU. (NVIDIA, AMD/ATI, Intel)
RAM: Ideiglenes, gyors memória ahol ideiglenesen vannak az adatok. (tipikusan 4-8GB)
HDD: Háttértár. Nagy tárterület és relative lassúság jellemzi. (tipikusan több ezer GB)
SSD: Háttértár, de nincs benne mozgó alkatrész. kb 100szor gyorsabb mint a HDD de kisebb, drágább. (az egész rendszer nagyon meghálálja, pattogósabb lesz)
Alaplap: ez köti össze a fenti belső perifériákat és a külsőket. (egér, monitor, stb)
Asztali gépben simán lehet HDD-t és SSD-t is kombinálni. (adott esetben laptopban is)
Dedikált videókártyáknál az NVIDIA a dominánsabb, de AMD/ATI is bőven gyárt jókat.
CPUkról:
Kb 8éve a CPU-ban van egy alap GPU is, ami bőven elég a mindennapi használatra. (játékra már nem)
CPUknál az Intel nagyon domináns, erősebb és jelentősen drágább mint az AMD. Ez épp most van váltoóban az AMD Ryzen CPU-nak köszönhetően.
A Ghz önmagában semmit se számít, a belső architektúrán sok múlik.
Intelnél logikus a számozás, AMD-t nem követtem:
i3 - belépő szint , i5 - közepes szint, i7 - felső kategória (otthonra szerintem felesleges)
i5-7500 = 7. generációs (most 8 az aktuális, évente jön ki új)
Érdemes még tudni:
Turbo boost funkció: Ideiglenesen megnöveli a CPU 1-2 magjának a frekvenciáját, míg a többit lecsökkenti/kikapcoslja. Így hatékonyabb tud lenni, ha olyat futtatsz ami 1 szálon dolgozik. A legtöbb esetben 1 szálon futnak az alkalmazások, így ez hasznos.
Hyper Threading: Virtuális mag. Jelentős rugalmasságot ad, de csak 20-30% plusz abszolút teljesítményt.
Otthonra tipikusan 2magos CPU HT-val, (2mag, 4nek látszik) jó választás.
Mindezek még persze csak elnagyolt infók.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!