Érdekelne Titeket egy ilyen oktató program alsósoknak?
Ez így kinek szól?
Maguknak az alsósoknak, vagy a tanítóknak?
Esetleg a szülőknek?
Mert pl. én tanár vagyok, ezért nem érdekel az ilyen.
Amúgy biztos jópofa lehet, de sztem rengeteg van is a világban.
Csakhogy nincs elég hardver a gyerekeknél.
Másrészt nem tudom, ki ismeri ennek a módszertanát, hatását.
Engem, mint szülő, biztosan nem érdekelne. Nem kell, hogy tanuláskor is a gép előtt üljön a gyerek. Nem kell rászoktatni a gépezésre már kicsi korban.
A másik, hogyha valamit nem ért, hogy miért annyi, akkor úgyis megkérdezi a gyerek, mert a számítógép nem fogja elmagyarázni neki érthetően.
És egyébként már 20 éve is léteztek hasonló szoftverek.
Nem. Én ebben elégge merev vagyok, de alsóban a gyerekek olyasmit tanuljanak, amit több irányból megtapasztalhatnak. Igenis, számoljanak valódi almákon, rajzolják le az évszakokat, hallgassanak vagy találjanak ki mesét a hónapokról, tervezzenek keresztöltést, kutyaólat, a vacak kis órát, hőmérőskálát meg vágják ki sajátkezűleg kartonpapírból. Az értékelésnél meg legyen csak ott mellettük egy felnőtt, hogy érezzék: Valaki foglalkozik velük.
A kakaóbiztos számítógépek egy dologra jók, hogy a gyerekkel, aki még egy nyomorult tyúkot sem látott, egy csúzlit sem faragott életében, elhitessék, hogy az egész világ egységesen testetlen; Most virtuális lovat nevelek, most csetelek, most matekozom, most orkok fejét hasogatom ketté -- minden ugyanúgy működik, csak más-más ikonra kell kattintanom. Pont az alsóban még meg lehetne alapozni azt az egyszerű tudást, hogy léteznek valódi tevékenységek is, amelyeknek a programok csak az akármilyen szépen kiszínezett, de lapos modelljét adják.
A matek a maga elvontságával szerintem különösen kényes terület. Alsóban még rajzolással, sütés-főzéssel, tornagyakorlatokkal, tánccal, akármivel be lehetne mutatni, hogy hogyan kapcsolódik az eleven élethez; Ezt kattintgatásokra és gépelésre lefordítani nem lehet a lényeg elsorvasztása nélkül, bármilyen izgalmas és jópofa köntössel takarod is el ezt. A játékos tanulóprogram meg amúgyis versenyképtelen a valódi számítógépes játékok között. Ezt a gyerekek előbb-utóbb fölfedezik, a matek pedig marad a szokott szerepében, fölösleges, csak a suli kedvéért tanult nyűglődésnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!